Mléčný chléb se světlounkou jemnou střídou plnou drobných oček, je velmi vhodný pro namazání sýrovou pomazánkou nebo na tousty, které ještě za tepla přetřeme troškou voňavého másla a dozdobíme dobrou marmeládou. Uhnětené těsto je hebké a příjemně tvárné – určitě by se hodilo třeba na rohlíky nebo houstičky.

Suroviny na mléčný chléb

  • 200 g mléka
  • 130-140 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 rovné lžičky soli
  • 150 g pšeničné chlebové mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

Postup

Postup je velice jednoduchý. Připravené suroviny dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí položíme nahoru na mouku) a použijeme program Základní (Klasik), velikost chleba 1000 g, kůrku nastavíme u tohoto chleba světlou, neměla by být vypečená.

Pokud se vám podaří odchytit ten pravý okamžitk, je vhodné před třetím kynutím pekárnu na chvilku zastavit a z těsta vytáhnout rukou namočenou ve vodě háky. Poté těsto ve formě urovnáme a pekárnu znovu spustíme. Po upečení pak zůstanou v jemné střídě hotového chleba pouze nepatrné dírky po hřídelkách. Chléb se bude lépe krájet, nevzniknou žádné krajíčky narušené trhlinou po hácích.

Upečený chléb z formy vyklepneme a chleba uložíme vychladnout na mřížku.

Tento chléb je upečený v pekárně eta Delicca II