Lehounký, nadýchaný chléb ze světlého těsta, které se příjemně tvaruje…
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
30 g kvasu
150 g vody
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit – trvá to přibližně 10-12 hodin.
Dále do těsta:
150 g vody
100 g hladké mouky T650
250 g pšeničné mouky
(nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
– 30-40 minut autolýza
Poté vmíchat:
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (10 g)
10-20 g vody
POSTUP:
K rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promísíme a 30-40 minut necháme odpočinout – proběhne autolýza, mouka zbobtná a lepková struktura se pak lépe vyvíjí.
K odpočinuté směsi přidáme kmín, sůl a lžíci – dvě vody a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme rozkynout – než zvětší objem asi o 50%. Pak těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na 2 díly a z každého uděláme bulku – budoucí malý chlebík.
Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do velkého „jazyka“ a ten podélně rozřízneme na 3 pásky, ze kterých upleteme plochý cop. Kromě okrajů potřeme plochu copu vodou a převrátíme na něj bulku – viz poslední foto postupu.
Takto nachystaný chlebík uložíme na plech na pečící fólii vzhůru nohama a celý plech s oběma bochníčky pak vložíme kynout do velikého igelitového pytle, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko.
Vykynuté chleby opatrně otočíme zpět, můžeme je poprášit moukou a dáme je upéct do rozehřáté trouby s plechem na dně, kam po vsazení chlebů chrstneme 100-150 ml horké vody. Při 220-230°C pečeme 30-35 minut.
.
.
.
Napsat komentář