Rybičky ze slaného těsta oživí každý stůl – a přitom je tak snadné je vytvarovat i upéct! Plnit je nemusíte jen brynzou, výborné náplně jsou sýrové, šunkové nebo z dušeného kysaného zelí a anglické slaniny.

Rybičky suroviny

Těsto:

Náplň:

  • 250-300 g vařených brambor
  • 150 g brynzy (i více, podle chuti)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • drobně krájený kopr

Brambory nastrouháme a vidličkou dobře smícháme s ostatními surovinami náplně.

Na dozdobení před pečením:

  • vejce
  • sezamová semínka
  • černé olivy

Postup

  1. Těsto vypracujeme podle pokynů v receptu na základní slané těsto.
  2. Vykynuté těsto propracujeme a na minimálně pomoučeném stole tence rozválíme (na 2-3 mm). Okraje plátu ořízneme a odložíme zatím stranou.
  3. Čtverec těsta rozkrájíme na pásy a ty pokrájíme na čtverce o velikosti asi 10×10 cm (přibližně 12 kusů). Na každý čtverec uložíme část náplně, těsto přehneme do tvaru pirohu, náplň v těstě dobře uzavřeme a rybku dotvarujeme podle fotografií.
    rybičky
  4. A co s odkrájeným těstem? Můžeme jej propracovat, vyválet, pokrájet a připravit další rybičky, nebo z něj připravit k rybkám olivové tyčky (podle tohoto receptu).
  5. Všechny rybičky necháme na 2 plechách s pečícím papírem vykynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, tělíčko jim posypeme sezamem a místo očka položíme kousek černé olivy.
  6. Upečeme najednou, v dobře vyhřáté troubě dozlatova (horkovzduch, 180 °C / asi 15 minut).

Tip: Náplně nedávejte mnoho, rybky se pak hůře tvarují. Okraje pirožků je při uzavírání nutné velmi dobře smáčknout, aby náplň při kynutí a pečení nevytekla.