Škvarkový chléb se od jiných bochníků liší. Nejen svou chutí a vůní! Obyčejné chleby neobsahují tuk, ale v tomto jsou přimíchány mleté (nebo drobně sekané) škvarky. Dělají chléb voňavým, výborně chutnajícím, s hebkou střídou. Škvarkový chléb chutná i suchý a jméno mu dala moje kamarádka – tento název dostal proto, že prý naše bříška tenhle chleba udělá šťastnými.

Suroviny – šťastný škvarkový chléb

Na omládek:

  • 100 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky
  • 12 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 200-220 g vody
  • 80-100 g mletých (nebo drobně sekaných) škvarků
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 320 g pšeničné chlebové mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • možno přidat rozetřený stroužek česneku

Postup

V domácí pekárně: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny. V zavřené necháme omládek hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (klasicky nejprve tekuté, pak sypké) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně bude těsto přibližně hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Hotové, vykynuté těsto propracujeme a vytvarujeme do bochníku, který necháme ho vykynout v moukou vysypané ošatce. Trvá to přibližně 45-60 minut, podle okolního tepla. Vykynutý chléb opatrně s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou z rozprašovače a můžeme posypat celým kmínem. Chléb upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15 minut, pak teplotu snížíme na 200 °C / a 25-30 minut dopečeme). Upečený chleba z trouby vytáhneme a necháme vychladnout na mřížce.