Větší kváskový chléb, který vydrží výborný až do úplného spotřebování. Na řezu je hezky dírkatý a strakatý semínky, která při kousání chroupou jako oříšky.
Suroviny:
Rozkva:
30 g pravidelně krmeného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
Vše spolu dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
(Ano, rozkvas je poměrně hodně hustý. Pokud jde hůře rozmíchat. přidejte do něj 20-30 g vody, které pak nezapomeňte odečíst od recepturní vody, která později přijde do těsta.)
Dále do těsta:
360 g vody
1 lžíce oleje
3 rovné lžičky soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnice
1 lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky jemné
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
Postup:
K hotovému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (1,5-3 hodiny, podle okolní teploty).
Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v moukou dobře vysypané ošatce (1-2 hod.).
Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, dobře orosíme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadíme do 250°C teplé trouby, po 10 minutách teplotu zmírníme na 220°C a chléb dopečeme, trvá to dalších 30-40 minut).
Časy kynutí nejsou dané, jsou otrientační – opravdu záleží třeba na teplotě okolí nebo síle vašeho kvásku.
Každá trouba peče jinak, je dobré si časy a teplotu přizpůsobit té své.
Opravdovy skvost, chutna uzasne, jeden z tvych kvaskovych „NEJ“!
Díky :-)
Vypadá úžasně, o víkendu vyzkouším. Díky, Ivi, za super recept. Bohunka
Ahoj Ivi, dnes jsem zadělala na tento chlebík, ale až když jsem měla všechno navážené, zjistila jsem, že místo žitné celozrnné jsem dala žitnou chlebovou – nevím, co z toho bude, ale těsto zatím vypadá pěkně. Tak za hodinu bych měla péct a tady stále obchází bouřka, tak snad nevypnou elektřinu – měla bych začít hledat ličší ocas a ebonitovou tyč :-)
zdravím,jen bych se chtěla zeptat jak je to s pečením v horkovzdušné troubě???díky moc
Pouze horkovzdušná? Ohřev vrch – spodek na troubě není?
Peču bez horkovzduchu, ale mám zkušenost, že horkovzduch dost vysušuje – zvolila bych trochu nižší teplotu a hrníček s vodou dole v troubě. Možná bych zkusila i nějaké pečení s rosením chleba navíc – a bude vidět, který způsob vyhovuje nejvíc ;-)
Děkuji za radu teprve se s novým sporák seznamuji!!
Děkuji, za Vaše skvělé recepty. Už jsem nějaké vyzkoušela a všechny chleby moc chutnaly.
To mě opravdu těší :-)
výborný chleba Ivo
Dobrý den, omlouvám se za hloupý začátečnický dotaz. Je to tak, že po 10-12 hod. odeberu z vzniklého kvasu do lednice (např. 2 lžíce) a ke zbytku přidávám další suroviny? Děkuji moc. Lída
Dobrý den, Lído,
pokud to tak chcete udělat, je třeba rozkvasu zadělat maličko více nebo odebrat jen těch počátečních 30 g (což je necelá lžíce). To, co popisujete, je sice jednoduchý způsob vedení a krmení kvasu, ale protože vždycky odebrat zapomenu a přišla bych tak o kvas všechen, neodebírám a neschovávám. Ale v lednici mám pořád cca 100 g kvasu, který 2-3x týdně nakrmím (ne všechen, samozřejmě). Z něj pak beru i na rozkvas a z vykvašeného rozkvasu nic do lednice nevracím.
Rozumíte tomu nebo to píšu na začátečníka moc zmateně? On se to rychleji i lépe vysvětluje slovem řečeným, než psaným.
Moc moc dekuji.;-).
Dobrý večer Ivo, zrníčkovou šumavu peču už skoro rok, jejeale to náš oblíbený, ale poslední dobou, cca 2 měsíce, mám v chlebu pouze drobná očička. Chleba krásně kyne a vyběhne, ale je poměrně hutný. Peču v litinovém hrnci. Kvásek krmím dvakrát denně, lednici nepoznal. Netušíte, co je špatně? Děkuji za odpověď. Radka
Dobrý večer, neměnila jste mouku? Nezkusíte přidat více tekutiny? V ošatce při pečení nakyne stejně, jako dříve, nebo méně?
Mouku jsem měnila teprve nedávno, zlobil s předměřickou a teď i s pernerkou. V troubě vyběhne, ale ne jako balón, zvětší se tak o 1/4. Zkusím hydratovanější těsto a pokukuji po mouce z mlýna. Děkuji za odpověď a přeji i nadále hodně povedených bochníčků. Radka
Zdravím … překvapilo mě, že chlebík po zpracování v robotu kyne (2-3h) bez překládání? Neuteklo Vám tam někde? ;-) Díky
Dobrý den, ne, neuteklo. Překládání není nezbytně nutné a tady jsem ho prostě vynechala. Ale určitě těstu nijak nublíží, spíš naopak, posílí mu lepek.
Dobrý den, pekla jsem tento chleba a musím říct, že to byla naprostá katastrofa! Nejhorší chleba jaký jsem pekla. Nekde jsem musela udělat chybu … Už rozkvas jsem měla velmi hustý, tak jsem přidala 20g vody a celé těsto v první fázi kynutí vyběhlo po 4 hodinách velmi málo. Teplota v místnost byla letních 26 stupňů. Při pečení jsem postupovala dle návodu a ještě přidala dalších 5 minutek a chleba je dost nepropečený. Co čtu komentáře, tak vidím jenim chválu, tak nevím kde jsem mohla mít problém…
Dobrý den, ano, u tohoto chleba mám rozkvas hodně hustý. Co jiné chleby, ty dává Váš kvásek pěkně nakynuté?
Děkuji za odpověď. Ano ostatní chleby se vydařily, myslim že s kváskem problém není. Rozkvas se mi po 5-ti hodinách ani nehnul, tak jsem přidala vodu a už to bylo lepší. Po dalších 4 hodinách už vypadal rozkvas hotový a protože jsem spěchala, tak jsem zadělala těsto. Myslíte, že jsem neměla přidávat vodu a zasahovat do rozkvasu? Že by se nakonec rozjel? Teď mě ještě napadlo, že jsem místo vody dala do těsta podmáslí ale to dělám u jiných receptů celkem běžně a nikdy není problém.
A přidala jste i trochu vody navíc? Podmáslí je mnohem hustší. Ale jinak těstu svědčí, tím to být nemůže, že jste jej použila.
Ano to dělám do každého receptu. Asi jsem opravdu měla nechat ten rozkvas, tak jak máte uvedeno a asi by se rozjel
Nevím…nemyslím si, že chyba byla tady. Ten tuhý rozkvas potřebuje trochu delší dobu kynutí, ale že je léto, tak mu to svědčí. Dopřejte mu delší dobu a uvidíte. Doufám, že pokud vyzkoušíte ještě jednou, se Vám chleba povede podle představ :-)
Dobrý den,Ivanko dnes vyzkoušena zrníčková Šumava a je luxusní.Postupně zkouším vaše recepty na chléb a tento zatím vede😉👍. Přeji hodně štěstí dalšího pečení❤️