Posilování slabého kvásku

Kdy posílit váš kvásek?

  • Třeba po delší nečinnosti (nepečení) z důvodu nemoci, dovolené nebo jen nedostatku času péct…
  • Popř. když kvásek dobře reaguje, dobře vykvasí mouku v rozkvasu, ale celý chleba pak nezvládne – chleba nevykyne nebo dá nehezkou střídou s několika příliš velikými oky v jinak dost hutném okolí. (Kvásek, který dává pěkné chleby s dobrou střídou a přitom voní, až čpí kysele, není oslabený, jenom hladový. Tady pomůže častěji a pravidelně občerstvovat, krmit.)

Jak tedy kvásek posílit? V podstatě to bude stejné, jako když jsme posilovali vznikající kvásek po 5. dnu kvůli namnožení a ustálení mikroflóry. Budeme krmit jen trošku, ale dvakrát denně:

Vždy z nejčerstvějšího, naposledy krmeného kvásku odeberte pouhých 10 g, je to jen lehce navršená kávová lžička (a zbytek kvásku dejte do lednice, tyhle zbytky použijete později a jinam), přidejte 40 g žitné chlebové mouky a 40 g vody. Promíchejte, zakryjte volně položeným talířkem nebo víčkem, nechte v teple vykvasit 12 hodin a vše zopakujte.
Z tohoto čerstvě vykvašeného kvásku odeberte znovu pouze 10 g (zbytek uložte do lednice), nakrmte, jako poprvé, nechejte vykvasit v teple 12 hodin a… pak znovu nakrmit.

Zkuste to takhle vydržet minimálně 5-7 dnů a uvidíte, jaký silák z vašeho dříve líného kvásku bude!