Proč se mi kvásek nepodařilo založit?

Zkusili jste založit kvásek a nepovedlo se?
Ano, přes všechnu snahu se občas přeci jen může stát, že směs namočené mouky neožila. Zkuste popřemýšlet, jestli za tím nemůže být některý z těchto nejobvyklejších důvodů, ať se jim můžete příště vyhnout:

  • velké chladno (trvale pod 20 °C) ale i přílišné vedro vznikajícímu kvásku vadí (zkuste najít teplejší místo v zimě – nad lednicí, za často hrající televizí, zavřít ho spolu s hrnkem teplé vody nebo horkou vodou naplněnou půllitrovou pet láhví do malého uzavřeného prostoru – pevné krabice, MWT, klasické trouby.
    Hledejte teplo, ale nestavte vznikající kvásek přímo na horká topná tělesa.
  • nevhodná použitá mouka – např. je příliš stará (podívali jste se na datum spotřeby?), hodně navlhlá nebo možná je to mouka se sporami plísní, které nesvědčí vznikajícímu, slabému kvásku, může to být mouka se zbytky pesticidů atd.
    Zkuste na dalším založení kvásku koupit mouku jinou (jinou šarži téže mouky nebo i mouku od jiného výrobce)
  • voda – příliš tvrdá nebo i hodně filtrovaná (také není vhodná), popř. chlorovaná
  • nevhodná nádoba nebo nedobře vymytá (jen vypláchnutá sklenice od okurek, ze které okurky a kopr ještě pořád cítíte, lžíce nebo vařečka špatně opláchnuté od saponátu)

…nic z toho vznikajícímu kvásku neprospěje.