Když přichází konečně jaro, všechno se začíná zelenat….
Do těsta na chléb stačí pokrájet dvě pořádné hrsti mlaďounkých kopřiv a z upečeného bochníku pak krájíme krajíce, ozdobené zelenými tečkami.
♥
Suroviny:
60 g žitného kvasu
350 g vody
140 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g žitné chlebové mouky
– zamícháme a v teple necháme asi 10-12 h kvasit
Dále:
190-220 g vody
3 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
2 velké hrsti mladých kopřiv
510 g pšeničné chlebové mouky
Postup:
do hotového rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny (kopřivy opláchneme a nakrájíme nadrobno) a poměrně krátce smíchneme do těsta.
Zaryjeme proti osýchání a necháme v teple vykynout. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50min).
Místo kopřiv můžete vyzkoušet medvědí česnek, který má na jaře také své období bujného růstu.

Dobrý den,paní Ivo,
chtěla jsem se zeptat,jestli chlebu (těstu) neublížím nočním kynutím v lednici … to znamená zhruba 7 hodin a pak přímo z lednice do remosky …
Děkuji,Eva
Dobrý den, Evo,
nevím, jestli bych si troufla tento chleba dát do lednice (a nemám odzkoušeno), ale v rozkvasu je použito 40 % mouky. Chlebík proto pokyne docela rychle a asi bych měla strach, že i po těch 7 hodinách v lednici překyne.
Iva
hmmm, táaak to jsem nechtěla slyšet … mám totiž založený kvas a protože zadělávat budu až po příchodu z práce ( okolo 3/4 na 10 večer)+ hoďku a půl kynutí po zadělání a pak zhruba to samé v ošatce a asi 45 minut remoska … no je to minimálně 4 hodiny = 2 hodiny ranní !!! … asi to risknu,zadělám,nechám kynout a po vložení do ošatky šoupnu „rychle“ do lednice a ráno se uvidí „-)) !
Kdyby byl moooc nakynutý,jsem schopná ho ještě nějak zachránit ? ,třeba znovu prohníst a nechat opět kynout ?, nebo rovnou vystavit “ pohřeb“ …
Děkuji,Eva.
Mrzí mě, Evi, že jsem Váš dotaz našla až teď – ano, překynutý chleba můžete znovu vytvarovat (a já bych už asi pekla ve formě), bude možná maličko kyselejší, ale nerozjede se při pečení.
Jak to dopadlo??
Dobrý den,paní Ivo,
chleba jsem nechala v lednici,ale něco mi nedalo spát a o 1/2 páté jsem se vzbudila … chleba jsem vytáhla z lednice a měla jste pravdu ,byl hoodně nakynutý!!! Přeskládala jsem ho a nechala znovu kynout na lince „-) , o 1/2 sedmé šel do trouby a je krásný,vysoký a velký !!! Už se těším ,až příjdu domů a zakrojím … „¨))
Děkuji a zdravím Vás ,Eva
To mám velikou radost, že jste to takhle zvládla! :-) Doufám, že bude chutnat, strakáček….
Tak chlebík výborný!!! … sice neměl tak velká oka ,jak normálně,ale nezklamal „-) . Dělala jsem ho tentokrát bez kopřiv i „medvěda“,tak nebyl strakatý,ale měl slunečnici,tak nestrádal „-)).
Dělala jsem včera mazanec a hodně mi praskl, …že by to bylo remoskou ?, ale i tak je perfektní, voňavý vláčný a … snězený!!! „-)))
To mám radost, že byl chleba výborný! :-)
Mazanec po vytvarování a uložení na plech ještě tlakem dlaně lehce „rozplácnu“, takže dávám kynout velmi silný disk – mám pocit, že pak při kynutí a pečení tolik nežene nahoru a méně (nebo vůbec) praská. Však vyzkoušejte! ;-) (V remosce se mi mazanec svrchu pálil, nepeču ho tam ráda.)
Mazanec jsem pekla na 35 minut v Remosce,krásně propečený a zlatavý , jen teda prasklý. Jak jsem psala,neohřál se, vada na kráse nikomu (teda místo mně) nikomu nevadila ¨-)).
Je super,že se dá krásně upravit velikost,když jsou v původním receptu dva žloutky na 1/2, nebo zase více,bez strachu z větší vlhkosti,nebo tuhosti …
Chtěla jsem se ještě zeptat,jestli nemáte recept na klasický – opravdový loupák, ne makovku,jak je nazývají.? Takový ten placatější, rovný ,mastnější,medové barvy,jemně sladký a opravdu loupací … hmmmm ,mňam, kdysi !!!
Ještě jednou děkuji a přeji hezké odpoledne,Eva.
Dobrý deň pani Iva :) chcela by som sa Vás spýtať, na pečenie tohto chlebíka. Väčšinou tieto chleby sa pečú zo záparou, a tu len klasicky. Mohla by som to vyskúšať aj so záparou? čiže s plechom s vodou na 250 stupňov piecť cca 10 minút a potom vybrať plech s vodou a pokračovať v pečení na 200 stupňov asi 25-30 minút. ďakujem
Určitě můžete :-) Zjistila jsem, že u těchto klasických chlebů pečení se záparou není třeba, stačí je jen postříkat vodou před pečením. S párou peču třeba drobnější pečivo z hydratovanějšího těsta.
Ďakujem. Tak ho vyskúšam ako ste písala. Pekný deň želám. Janka