Recept na tento mazanec je jedním z mých nejstarších receptů, jen jsem ho během let lehce upravila. Dávala jsem do něj kdysi Heru, ale ta nám dnes už nechutná, tak používám jen máslo. Mazanec je měkký, nadýchaný a tuze voňavý. Vanilkou i citronovou kůrou, se střídou žluťounkou po použitých žloutcích.

Pokud ho nesníte, vydrží opravdu hodně dlouho, je dobrý i týden. Pokaždé, když se u nás peče,  zadělávám z kila mouky, rovnou na čtyři mazance.

SUROVINY

  • 240 g vody
  • 70 g povoleného másla
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry (po 20 g)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 4 lžíce cukru (80 g)
  • 2 špetky soli
  • 550-560 g hladké mouky
  • 25-28 g čerstvého droždí
  • před koncem hnětení přidáme hrst rozinek

(Opravdu zadělávám pouze vodou a zcela bez mléka. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že s vodou je těsto nadýchané a stoprocentně v něm absenci mléka nepoznáte. Pokud si opravdu netroufáte zadělávat jen vodou, můžete přidat 1 lžíci sušeného mléka nebo polovinu vody na zadělávání nahradit mlékem.)

mazanec

POSTUP:

Domácí pekárna:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po jeho ukončení těsto vytáhneme, propracujeme a vytvarujeme.

Bez pekárny:
Do části vlažné vody přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Rozinky přidáme až v závěru hnětení.
Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučený stůl, prohněteme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Tvaruji je spíše nižší, kynutím a pečením se zvednou. Pokud jsem dávala kynout mazanec vysoký (tvarovaný co nejvíc dokulata), většinou při pečení shora hodně praskl.
Oba mazance necháme vykynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak dobře potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (200 °C/10 minut, 180 °C/20-25 minut).

Hotové mazance můžeme na stole ještě pocukrovat.