Vzhledem nijak nápadný moučník z pekárny, který úchvatně a neodolatelně voní smetanou a skořicí, je jednoduše tvarovaný. Kdysi dávno jsem něco podobného (i když v trochu jiném tvaru) pekla na plechu a tehdy to vonělo z kuchyně až ven do zahrady tak, že se manžel přišel zeptat, co dobrého to chystám.
Velice podobně voní i tento moučník, smetanové skořicové šneky. Těsto na ně připraví pekárna, my je pak jen vytvarujeme, naskládáme do pekárny a po nakynutí tam šneky necháme upéct. Snadné, viďte? :-)
Suroviny na skořicové šneky
Těsto:
- 200 g vody
- 1 žloutek
- 50 g změklého sádla nebo másla
- 50 g cukru
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- 400 g hladké mouky
- 14 g čerstvého droždí
Náplň:
- změklé máslo
- mletá skořice
- 2 lžíce cukru
- 200 g 33% smetany
- 1 lžíce cukru do smetany
Postup práce
Všechny připravené a navážené suroviny vložíme do formy pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklý tuk a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. (Program určený pro uhnětenía vykynutí těsta s droždím.)
Vykynuté hedvábné těsto vytáhneme z formy a na minimálně pomoučeném stole rozválíme do nevelkého obdélníku. Plát potřeme změklým máslem a posypeme hustě mletou skořicí s cukrem. Poté plát těsta svineme do rolády, kterou ostrým nožem nakrájíme na 8 kusů, širších „šneků“.
Všechny kousky postavíme vedle sebe do formy pekárny (4×2 šneky), řeznou plochou dolů a takto necháme nakynout. Před pečením vykynuté šneky zalijeme půkou připravené smetany, ve které jsme rozmíchali 1 lžící cukru. Pak navolíme a zapneme program Pečení.
Ke konci pečení (asi 15 minut před koncem programu) pekárnu pootevřeme a moučník rychle zalijeme zbytkem sladké smetany. Pekárnu opět opatrně zavřeme a šneky necháme dopéct.
Tip:
- Na krájení šneků před pečením je opravdu třeba použít ostrý nůž, abyste těsto nedeformovali. Hodně pomáhá i nůž zoubkovaný.
- Upečené šneky z pekárny jsou nadýchané, moučník doporučuji nabízet hned, jak vychládne. Druhý den je maličko tužší, ale ten první chutnají neodolatelně!
Dobry den,
Mam malou 750g formu pekarny. Sneky bych chtela pect normalne v troube, co presne udela to zaliti smetanou?
Dekuji, Olga
Dobrý den, smetanou těsto zvláční, prosákne a příjemě dochutí :-)
Iva
Dobrý den, prosím lze upéct i v troubě? Děkuji za odpověď.
jak je to s troubou? prosim…