Vzhledem nijak nápadný moučník z pekárny, který úchvatně a neodolatelně voní smetanou a skořicí, je jednoduše tvarovaný. Kdysi dávno jsem něco podobného (i když v trochu jiném tvaru) pekla na plechu a tehdy to vonělo z kuchyně až ven do zahrady tak, že se manžel přišel zeptat, co dobrého to chystám.

Velice podobně voní i tento moučník, smetanové skořicové šneky. Těsto na ně připraví pekárna, my je pak jen vytvarujeme, naskládáme do pekárny a po nakynutí tam šneky necháme upéct. Snadné, viďte? :-)

Suroviny na skořicové šneky

Těsto:

  • 200 g vody
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého sádla nebo másla
  • 50 g cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • 400 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí

Náplň:

  • změklé máslo
  • mletá skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g 33% smetany
  • 1 lžíce cukru do smetany

Postup práce

Všechny připravené a navážené suroviny vložíme do formy pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklý tuk a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. (Program určený pro uhnětenía vykynutí těsta s droždím.)

Vykynuté hedvábné těsto vytáhneme z formy a na minimálně pomoučeném stole rozválíme do nevelkého obdélníku. Plát potřeme změklým máslem a posypeme hustě mletou skořicí s cukrem. Poté plát těsta svineme do rolády, kterou ostrým nožem nakrájíme na 8 kusů, širších „šneků“.

Všechny kousky postavíme vedle sebe do formy pekárny (4×2 šneky), řeznou plochou dolů a takto necháme nakynout. Před pečením vykynuté šneky zalijeme půkou připravené smetany, ve které jsme rozmíchali 1 lžící cukru. Pak navolíme a zapneme program Pečení.

Ke konci pečení (asi 15 minut před koncem programu) pekárnu pootevřeme a moučník rychle zalijeme zbytkem sladké smetany. Pekárnu opět opatrně zavřeme a šneky necháme dopéct.


Tip:

  • Na krájení šneků před pečením je opravdu třeba použít ostrý nůž, abyste těsto nedeformovali. Hodně pomáhá i nůž zoubkovaný.
  • Upečené šneky z pekárny jsou nadýchané, moučník doporučuji nabízet hned, jak vychládne. Druhý den je maličko tužší, ale ten první chutnají neodolatelně!