Rohlíky pod tímto názvem se kdysi skutečně prodávaly. Přemýšlela jsem, proč se jmenují zrovna „kávové“, když v receptu samotném není o kávě ani zmínka… Pak jsme je upekli, ochutnali, a – jsou jako stvořené na snídani, společně s bílou kávou.
Jejich chuť… Jak ji jen popsat, ať si ji představíte? Nejsou sladké ani slané, přesto jejich chuť rozhodně není mdlá, to určitě ne! Jsou jemné. Chutnají výborně samotné (k bílé kávě), i s máslem a marmeládou nebo šunkou, plátkem sýra a listem salátu.
Však je vyzkoušejte upéct, a možná se k nim budete vracet tak často, jako my u nás doma.
Suroviny na kávové rohlíky
- 100 g vody
- 1 lžička sladěnky nebo včelího medu
- 13 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále do těsta:
- 140 g vody
- 1 žloutek
- 50 g měkkého sádla
- 5 g soli (většinou rovná kávová lžička)
- 10 g cukru
- 370-390 g hladké mouky (to podle velikosti žloutku)
Před pečením:
- bílek na potření rohlíků
- mák na posyp
Postup
Připravíme omládek smícháním všech surovin do hladkého těstíčka. Misku s omládkem zakryjeme a necháme 45-60 minut vykynout.
K vykynutému omládku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které bude přibližně hodinu kynout. Opět zakryté v míse a znovu v teple místnosti. Hotové a vykynuté těsto pak vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme ho a rozdělíme na 3 kusy.
Každý kus těsta sformujeme do veliké „bulky“ a necháme na stole 5-10 minut odpočívat. Poté je postupně rozválíme do kruhů a ty rádlem rozdělíme na 8 kusů. Dobře to jde nakrájet i kráječem na pizzu.
Každou výseč těsta ještě válečkem trochu rozválíme a pak těsto smotáme do tvaru rohlíku. Takto tvarované rohlíky uložíme vedle sebe na plech kynout. Zatím rozehřejeme troubu na 210-220 °C.
Po cca 30-45 minutách kynutí rohlíčky potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme mákem a v rozehřáté troubě upečeme (cca 13-17 minut).
Jak jsem zmínila hned v úvodu – kávové rohlíky nemají příliš výraznou chuť. Nedá se o nich ale říct, že by byly fádní, nudné. Naopak! Příjemné je i to, že jsou moc dobré i druhý den po upečení. Však to poznáte sami.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, koukala jsem se , jak vypadá Sladěnka, ale jsou dva druhy, jeden v prášku,a jeden vlastně jako med-tekutý,co je lepší?
Děkuji
Vyzkoušel jsem obojí, s práškovým se mi lépe pracuje, nemám zapatlanou lžičku a nelepí se mi víčko na sklenici. Fungují ale obojí stejně dobře.
Dobrý večer, vidíte – víc hlav víc ví…my máme starý dům, kam se nám pořád tlačí vlhkost. Proto se snažím práškovým konzistencím vyhýbat (navlhají nám) a tekutá sladěnka v lednici mi vyhovuje :-)
Iva
Kakaové rohlíčky
Děkuji, mě to taky napadlo, že by to mohlo být lepší
Dobrý večer, je ještě možno koupit zmiňovanou e-knihu za zvýhodněnou cenu?
Dobrý večer, Antoníne, kterou knihu máte na mysli prosím?
Dobrý den, výborné rohlíky. Jako všechny Vaše recepty.
Dobrý den, děkuji :-)
Iva
Ivi, právě mi kynout na babinec, těsto bylo pohádkové, určitě takové budou i rohlíčky. Díky 🙏
Jé – doufám, že na babinci rohlíčky chutnaly! :-)
Rohlíky jsem upekla,nechala vychladnout,a když jsme přišli zvenku,ochutnali,a myslím, že do zítra nebudou 😃Moc dobré 😋
Také děkuji za receptík