Jednoduše tvarované motánky jsou ozdobené povidlovým okem s mandlovým středem. Můžete je vytvarovat z níže uvedeného těsta, nebo použijte nějaké vaše oblíbené sladké těsto, třeba na koláče.

Suroviny

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g hladké mouky
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra z BIO citronu
  • 80 g cukru
  • 80 g másla nebo jiného tuku
  • 1/2 rozšlehaného vejce (zbytkem pomašlujeme motánky před pečením)
  • 180-190 g mléka
  • 21 g čerstvého droždí

Na dohotovení:

  • švestková povidla
  • 16 oloupaných mandlí
  • moučkový cukr na posyp hotového pečiva

Postup na motánky

Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku). Vajíčko do těsta v misce rozšleháme, polovinu také odlijeme do formy pekárny k surovinám a zbytek necháme v misce na potření motánků před pečením. Pekárnu zapneme a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
V zadělávací míse smícháme do hladkého kvásku vlažné mléko, droždí, lžíci mouky a necelou lžíci cukru (vše odebereme z připravených, odvážených surovin) a zakrytý ho necháme 20-25 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin (vajíčko do těsta v misce rozšleháme, polovinu odlijeme do mísy s kváskem a zbytek necháme v misce na potření motánků před pečením), uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca 35-45 minut kynout.

Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, rozdělíme na 16 dílků a všechny necháme asi 7 minut odpočinout. Po tomto krátkém odpočinku začne těsto znovu kynout, změkne a bude se lépe tvarovat. Ze všech kousků vyválíme cca 25 cm dlouhé válečky. Ty v polovině ohneme, spleteme a konce dobře zamáčkneme, aby se pak při pečení nerozpletly (první foto fotopostupu). Motánky uložíme na 2 plechy s pečícím papírem a necháme vykynout (cca 25-40 minut). Do vykynutých motánků uděláme na širším konci důlky (např. omoučenou štamprličkou – viz foto níže).

Celé motánky potřeme zbytkem vejce, důlky naplníme povidly a do jejich středu vmáčkneme jednu oloupanou mandli. Oba plechy najednou vložíme do předehřáté trouby a upečeme (horkovzduch, 170-180 °C / 17-23 minut). Po upečení dáme motánky z plechů na mřížku a po vychladnutí můžeme na povrchu jemně pocukrovat.

3 Comments

  • Posted 3.2.2023 10:28 od Jana 0Likes

    Dobrý den paní lvo už jsem vysloužila hodně receptů tak chci vám poděkovat za úžasné recepty které dostávám občas děkuji 👍

  • Posted 5.2.2023 16:56 od IVANA mORAVČÍKOVÁ 0Likes

    Děkuji za úžasné knihy a recepty. Na stará kolena jsem se zhlídla v kynutém těstě a to díky Vám a Michaele Rau.

  • Posted 6.2.2023 15:38 od Tamara 0Likes

    Vyzkoušela jsem motánky s povidly a mohu říct, že jsem přesně dodržela recept a dala kynout přes noc do pekárny s odloženým startem. Těsto je úžasné, jemné a velmi dobře se s ním pracovalo. Motánky se povedly moc chutnaly.

Přidejte komentář