Jednoduše tvarované motánky jsou ozdobené povidlovým okem s mandlovým středem. Můžete je vytvarovat z níže uvedeného těsta, nebo použijte nějaké vaše oblíbené sladké těsto, třeba na koláče.
Suroviny
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 180 g hladké mouky
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra z BIO citronu
- 80 g cukru
- 80 g másla nebo jiného tuku
- 1/2 rozšlehaného vejce (zbytkem pomašlujeme motánky před pečením)
- 180-190 g mléka
- 21 g čerstvého droždí
Na dohotovení:
- švestková povidla
- 16 oloupaných mandlí
- moučkový cukr na posyp hotového pečiva
Postup na motánky
Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku). Vajíčko do těsta v misce rozšleháme, polovinu také odlijeme do formy pekárny k surovinám a zbytek necháme v misce na potření motánků před pečením. Pekárnu zapneme a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
V zadělávací míse smícháme do hladkého kvásku vlažné mléko, droždí, lžíci mouky a necelou lžíci cukru (vše odebereme z připravených, odvážených surovin) a zakrytý ho necháme 20-25 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin (vajíčko do těsta v misce rozšleháme, polovinu odlijeme do mísy s kváskem a zbytek necháme v misce na potření motánků před pečením), uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca 35-45 minut kynout.
Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, rozdělíme na 16 dílků a všechny necháme asi 7 minut odpočinout. Po tomto krátkém odpočinku začne těsto znovu kynout, změkne a bude se lépe tvarovat. Ze všech kousků vyválíme cca 25 cm dlouhé válečky. Ty v polovině ohneme, spleteme a konce dobře zamáčkneme, aby se pak při pečení nerozpletly (první foto fotopostupu). Motánky uložíme na 2 plechy s pečícím papírem a necháme vykynout (cca 25-40 minut). Do vykynutých motánků uděláme na širším konci důlky (např. omoučenou štamprličkou – viz foto níže).
Celé motánky potřeme zbytkem vejce, důlky naplníme povidly a do jejich středu vmáčkneme jednu oloupanou mandli. Oba plechy najednou vložíme do předehřáté trouby a upečeme (horkovzduch, 170-180 °C / 17-23 minut). Po upečení dáme motánky z plechů na mřížku a po vychladnutí můžeme na povrchu jemně pocukrovat.
Dobrý den paní lvo už jsem vysloužila hodně receptů tak chci vám poděkovat za úžasné recepty které dostávám občas děkuji 👍
Děkuji za úžasné knihy a recepty. Na stará kolena jsem se zhlídla v kynutém těstě a to díky Vám a Michaele Rau.
Vyzkoušela jsem motánky s povidly a mohu říct, že jsem přesně dodržela recept a dala kynout přes noc do pekárny s odloženým startem. Těsto je úžasné, jemné a velmi dobře se s ním pracovalo. Motánky se povedly moc chutnaly.
Geniální, doma po upečení moc dlouho nevydrží, perem se o ně. Ďakujem!!!! ❤️