Klasický chlebík s rovnoměrnou střídou příjemně provoní kmínem celý domov. Kmín pomáhá k lepšímu trávení, doporučuje se proti nadýmání a má mnoho dalších, tělu prospěšných vlastností. Vždyť přece – chléb a kmín – to patřilo odedávna k sobě.

Recept na kmíňák je také v mé knize Kouzlo domácí pekárny, kterou vydal CPress.

Suroviny na kmíňák

  • 310-320 g vody
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžíce bílého jogurtu (40 g)
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžička celého kmínu na posypání chleba před pečením

kmíňák

Postup

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Klasik (Základní), velikost 1000 g, kůrka tmavá. Před třetím kynutím posypeme povrch těsta celým kmnem, lehce ho do těsta zatlačíme a ještě můžeme povrch postříkat vodou z rozprašovače – připadá mi, že tak kmín na povrchu lépe drží. Hotový chléb vyklepneme z formy, vyndáme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.


Tip: Do těsta můžete přidat i oblíbená semínka. Jen – pokud by jich bylo více, sledujte hnětoucí se těsto, jestli není třeba přidat zároveň i lžíci vody navíc.