Světlý, klenutý a voňavý chlebík je plný tmavě zelených dýňových semínek, které při jídle semtam křupou v zubech. Vřazením vařených brambor do těsta chlebu prodloužíme trvanlivost, pomaleji pak vysychá. Chléb na fotografii byl pečený v širší a nižší formě pekárny, v užších formách vykyne o třetinu výše.

Suroviny

  • 300-310 g vody
  • 130 g strouhaných vařených brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic dýňových semínek
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 g hladké mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 12-14 g čerstvého droždí

chléb s dýňovým semínkem

Postup

Všechny připravené suroviny dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak strouhané brambory a všechny ostatní suché suroviny, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Základní (Klasik), hmotnost chleba 1000 g, kůrka nejtmavší. Hotový chléb vyklepneme z formy, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.


Používáte chlebové koření? Nebo jenom kmín?

Základní chlebovou vůní je pro mě kmínová, i když ani ta se nehodí do všech druhů chleba. Bez výrazně vonícího koření peču chleby sýrové, máslové, toustové a jim podobné. Zato do jiných chlebů kmínem nešetřím.

Naše babičky přidávaly do chlebového těsta kromě kmínu i semínka fenyklu, anýzu a někdy koriandru. Všechno tohle koření bývalo běžnou součástí tehdejších kuchyní a do chleba se přidávalo pro vůni i lepší stravitelnost.

Dnes prodávané směsi chlebového koření obsahují kromě anýzu, kmínu, fenyklu a koriandru někdy i tymián nebo lehce štipkavou černuchu (egyptský černý kmín).

Budete-li nějaké chlebové koření kupovat, začněte s menším balením a uvidíte, jak vám v chlebu voní a chutná. Popř. si voňavé koření do chlebového těsta namíchejte sami v poměru, který vám bude plně vyhovovat.