Chléb je lehounký a voňavý. Pokud se potřebujete svým chlebem „vytáhnout“ (a nejen v pánském kolektivu), tento úžasně voňavý bochníček vděčně uvítají téměř všichni. Zcela čerstvý se dá jíst i suchý, popř. ho podat s trochou jednoduché pomazánky nebo sýrem.
Recept na škvarkovník je z knihy Kouzlo domácí pekárny (CPress 2022)
Suroviny na škvarkovník
- 280 g vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 100 g drobně krájených škvarků
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 150 g hladké mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
- (možno přidat i 1 rozetřený stroužek česneku)
Postup
Celý postup přípravy tohoto voňavého chleba je velmi jednoduchý, zvládne ho domácí pekárna.
Připravené suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí a kvásek nahoru na mouku do protilehlých rohů).
Navolíme a použijeme program Základní (Klasik). Po upečení chleba vyklepeme z formy, vytáhneme z něj háky a chléb dáme vychladnout na mřížku, aby se škvarkovník při chladnutí odspodu nezapařil.
Pekárnu nemaje, zadělám pomocí robotu. Jak dlouho pak nechat kynout v ošatce a při jaké teplotě a jak dlouho péct v troubě?
Děkuju
Zdravím Tondo,
klasika, jako každé těsto s droždím :-) Takže cca 45-60 minut v ošatce a péct při 220 °C, cca 45 minut.
Iva
Prosím a musí tam být kvásek? nedá se nahradit že by se dalo víc droždí? Děkuji
Kvásek je v chlebu pro jeho dochucení. Přidejte tedy místo něj aspoň 1 lžíci octa.
Iva