Chléb je lehounký a voňavý. Pokud se potřebujete svým chlebem „vytáhnout“ (a nejen v pánském kolektivu), tento úžasně voňavý bochníček vděčně uvítají téměř všichni. Zcela čerstvý se dá jíst i suchý, popř. ho podat s trochou jednoduché pomazánky nebo sýrem.

Recept na škvarkovník je z knihy Kouzlo domácí pekárny (CPress 2022)

Suroviny na škvarkovník

  • 280 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 100 g drobně krájených škvarků
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
  • (možno přidat i 1 rozetřený stroužek česneku)

škvarkovník

Postup

Celý postup přípravy tohoto voňavého chleba je velmi jednoduchý, zvládne ho domácí pekárna.

Připravené suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí a kvásek nahoru na mouku do protilehlých rohů).

Navolíme a použijeme program Základní (Klasik). Po upečení chleba vyklepeme z formy, vytáhneme z něj háky a chléb dáme vychladnout na mřížku, aby se škvarkovník při chladnutí odspodu nezapařil.