Zajímá mě všechno okolo chleba, prohlédla jsem a pročetla spoustu stránek, které se chlebu věnují. Mezi nimi i web Plachetky.cz, tvůrce (nejen) textilních výrobků pro potravinářský průmysl. A tady mě velice zaujaly jejich vložky do ošatek – plachetky, i obrovsky vstřícný přístup. Byli velmi ochotní poslat pekařům amatérům třeba jen jednu jedinou plachetku.

Další svoje plachetky (a pak i ošatky) jsem nakoupila na eshopu JAZMIN.cz (který je tu právě pro nás, domácí pekaře). Vyzkoušela jsem, plachetky se úžasně osvědčily a tak svoje zkušenosti ráda předávám dál.

Co je plachetka?

Plachetka je textilní vložka do ošatky pod těsto. Má za úkol:

  • chránit ošatku před přilepením těsta k ošatce, kde později může vznikat plíseň, která se z ošatek těžce odstraňuje
  • prodloužit životnost samotné ošatky
  • oddálit nebo zcela vyloučit nutnost ošatku pracně čistit
  • pomáhat udržovat požadovanou teplotu při kynutí těsta

Druhy plachetek

Eshop JAZMIN.CZ nabízí:

  • plachetky podle tvaru – na kulatou nebo oválnou ošatku
  • plachetky podle velikosti – na velkou či menší ošatku
  • plachetky ušité ze tří různých tkanin (materiálu) – z plátna, ze 100% bavlny pleteniny a z EVO
  • plachetky hladké nebo vzorované

1. Plachetky podle materiálu, ze kterého jsou ušity

Co se týká materiálu, ze kterého jsou plachetky ušity, mám zatím vyzkoušeny plachetky ze dvou druhů tkanin – ze 100% bavlny pleteniny a z EVO – a s nimi si vystačím.
Oboje jsou to tkaniny elastické, které k ošatce dobře přilnou a perfektně se přizpůsobí jejímu tvaru. Mají pružný barevný lem, ten plachetku s jistotou udrží kolem okraje ošatky a tkanina nikdy nesklouzne dovnitř pod těsto nebo mimo užitný prostor ošatky. Lem je barevný proto, abychom s jistotou a na první pohled viděli, jakou plachetku máme zrovna v ruce – každý tvar ošatky i každá velikost má svou danou barvu.

Plachetky ze 100% bavlny pleteniny:

  • Plachetky jsou díky své pružnosti lépe prodyšné, z toho důvodu se oddaluje vznik plísní, která se na běžných tkaných plachetkách vytváří rychleji.
  • Plachetky z pleteniny mají výhodu výborné tvárnosti v ošatkách (jsou pružné a dají se použít na více druhů ošatek).
  • Gumička, která je všitá na okraji plachetky je pevná a nemá tendenci se trhat.
  • Samozřejmostí je i Certifikát pro styk s potravinou.

Údržba: můžeme je prát v pračce při 40 °C a pak sušit v sušičce (na šetrný program).

Plachetka z pružné 100% bavlny – pleteniny

Za sebe samu bych určitě doporučovala druhé plachetky, které jsou lepší, z dokonalejšího materiálu, EVO plachetky.

Plachetky z EVO SPECIAL – patent:

  • odvádí vlhkost
  • brání vzniku a rozvoji pachů
  • brání rozmnožování bakterií, plísní a dalších mikroorganismů (snaží se je eliminovat)
  • jsou odolné vůči skvrnám a nečistotám
  • rychle schnou
  • eliminují lepivost těsta při kynutí
  • použitý materiál EVO oddaluje dobu nutné údržby
  • plachetky jsou vhodné na kynutí a dlouhé zrání těst, lednicové kynutí
  • mají Certifikát pro styk s potravinou

ÚDRŽBA: po vyklopení chleba plachetky z ošatek stáhneme a vyklepeme od mouky. Je-li po několikanásobném použití třeba, vypereme plachetky z EVO v pračce při 30 °C. Nesmí (neměly by) se sušit v sušičce, jen je necháme volně uschnout.

2. Plachetky podle tvaru, velikosti a vzoru

Můžeme si vybrat z těchto možností:

  • plachetky na kulatou nebo oválnou ošatku
  • plachetky na velkou či menší ošatku
  • hladké plachetky nebo vzorované

S plachetkou je kynutí chleba prostě jednodušší a snazší i pro amatérské pekaře, kteří pečou chleba doma, jen pro svou rodinu. Není třeba ošatky vysypávat (a tak ani nevlhnou), neopotřebovávají se, není nutné je tak důkladně čistit. A když se náhodou přeci jen kynoucí bochník přilepí, propláchnout (lehce oprat třeba v ruce) plachetku je nesrovnatelně jednodušší, než pracně odrbávat těsto z pedigové ošatky :-)

3. Vzorované plachetky

Užitkové jsou plachetky všechny – z plátna, pleteniny i EVO, ale mě z nich nejvíc zaujaly plachetky vzorované. Proč? Možná proto, že se celý život snažím řídit babiččinou oblíbenou poučkou, že člověk jí i očima… A snad trochu i proto, že jsem marnivá ženská…? :-)
Každopádně – vzorované plachetky jsem ráda vyzkoušela a vysloveně mě nadchly.

Jaké mají vzorované plachetky další výhody?

  • Jsou velmi vhodné k použití na dlouhé zrání těst (k lednicovému kynutí).
  • Odliší náš domácí chleba od vzhledu chlebů v širokém okolí.
  • Díky speciální raznici na textilii se vzor plachetky snadno přenese na kůrku chleba.
  • Po upečení má chleba stálý vzor, který se nesmaže.
  • S plachetkou je opravdu snadná, jednoduchá a rychlá manipulace.
  • Velkou výhodou je prodyšnost plachetky, která podpoří lepší kynutí těst.
  • V ošatce je plachetka pružná a poddajná, přizpůsobí se tvaru kynoucího těsta.

Když vypočítávám výhody, chci zmínit i jednu (pro mě zanedbatelnou) nevýhodu vzorovaných plachetek: Před vložením chleba do pece (trouby), se nedoporučuje používat přímé vlažení těsta, vzor by se mohl smazat. Tedy – péct bez vlažení těsta, ale třeba s kastrůlkem vody na dně trouby, který zavlaží celý prostor trouby.

Doporučení k vzorovaným plachetkám:

  • Vzoruje se moukou.
  • Před vložením vytvarovaného bochníku do ošatky vysypeme ošatku s vzorovanou plachetkou moukou z cedníčku. Zajistíme si tím rovnoměrné rozprostření mouky na plachetce a zachování správné struktury vzoru.
  • Pro lepší (větší) hygienu můžeme používat plachetky v kombinaci s plastovými ošatkami.

Údržba: po vyklopení chleba plachetky z ošatek stáhneme a vyklepeme od mouky. Je-li po několikanásobném použití třeba, vypereme plachetky při 30 °C (klidně v ruce, v umývadle) a poté necháme volně uschnout.

Tady musím napsat, že jsem opět jednou pyšná na zlaté české ruce – vzorování plachetek (i samotný materiál EVO) jsou českým nápadem a patentem Plachetky.cz. Nikde jinde ve světě se nevyrábí.

Zmínila jsem plastové ošatky. Ještě donedávna jsem používala ošatky pouze pedigové, pro přírodní materiál, ze kterého jsou vyrobeny a také kvůli krásnému vzorku, které zanechávají na upečeném chlebu.

Máme dům, ve kterém neustále bojujeme s přirozenou vlhkostí. Ta pro používaný pedig není dobrá, i zcela suché pedigové ošatky mají neustále snahu natahovat různé pachy a vlhkost z ovzduší. Také se poměrně složitě čistí – na rozdíl od ošatek plastových, které jsem rovněž od JAZMIN.cz vyzkoušela.

A musím uznat, že pro pracujícího člověka jsou tyto ošatky z umělé hmoty mnohem praktičtější. Jejich výhody? Prosím, tady jsou!

  • Hygiena (ošatky v žádném případě neplesniví)
  • Jednoduchá údržba ošatek (stačí omýt teplou vodou a otřít, nechat uschnout)
  • Mají dlouhou životnost
  • Díky otvorům jsou ošatky prodyšné a efektivní při kynutí těst
  • Plastové ošatky nám dávají jistotu při dodržování hygienických podmínek k výrobě chleba.

Do těchto plastových ošatek se samozřejmě pod těsto vkládají plachetky, nelze kynout bez nich! A stačí jen plachetky z bavlny pleteniny nebo z EVO, ani nemusí být vzorované.
ALE – pokud si k těmto ošatkám pořídíte plachetku se vzorem pedigu, nikdo na upečeném chlebu nepozná, že nekynul v pedigové ošatce.

Ze všech praktických vyrobků je majitel firmy nejvíce hrdý na plachetky z EVO materiálu se vzorem pedigu – tento jedinečný vynález, se kterým se nesetkáte nikde jinde, než na www.JAZMIN.cz, plnohodnotně nahradí klasické pedigové ošatky.

Se vzorovanými plachetkami budete mít chleby jako nikdo jiný v okolí :-) I mně se lidé často ptají, jak jsem ten krásný klásek (nebo vzoreček) na chleba nakreslila…no, jednoduše, říkám – stačí mít plachetku se vzorkem.

Samozřejmě, někteří šikovní pekaři a pekařky umí na chlebu vytvořit krásné vzory jen tak, od ruky, ale… Se vzorovanou plachetkou v ošatce zvládnou chleba se zajímavým vzorem vykouzlit i ti méně šikovní z nás.