Kyprý a měkký gazdovský chléb vonící smaženou cibulí a slaninou můžete upéct jako klasický bochník. Nebo si pohrát jako my doma a dát těstu tvar velkého šneka. Upečený gazdovský chléb pak na stole vypadá velmi zajímavě.

I tenhle bochník – šnek se dobře krájí a krajíce mají téměř klasický vzhled. Jejich střída je hezky tečkovaná smaženou cibulkou a slaninovými škvarečky.

Suroviny

  • 280 g vody
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce sušené syrovátky
  • 1 lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 70 g žitné chlebové mouky
  • 330 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

gazdovský chléb

Postup

Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.

Těsto vyrobené pomocí domácí pekárny: Do formy pekárny vložíme všechny suroviny (v pořadí tekuté, sypké, včetně prochladlého obsahu pánve – droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin (mimo cibulky se slaninou) a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Teprve ke konci hnětení přidáme i odloženou slaninu s cibulí. Těsto hněteme robotem, ale můžeme ho zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.

Hotové těsto na stole propracujeme, vytvarujeme do bochníku a uložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky. Přibližně po 45-60 minutách vykynutý chleba vyklopíme na plech s pečícím papírem, postříkáme ho vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 45 minut).

gazdovský chléb