Kyprý a měkký gazdovský chléb vonící smaženou cibulí a slaninou můžete upéct jako klasický bochník. Nebo si pohrát jako my doma a dát těstu tvar velkého šneka. Upečený gazdovský chléb pak na stole vypadá velmi zajímavě.
I tenhle bochník – šnek se dobře krájí a krajíce mají téměř klasický vzhled. Jejich střída je hezky tečkovaná smaženou cibulkou a slaninovými škvarečky.
Suroviny
- 280 g vody
- 100 g anglické slaniny
- 1 menší cibule
- 1 lžíce sušené syrovátky
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 70 g žitné chlebové mouky
- 330 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
Postup
Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.
Těsto vyrobené pomocí domácí pekárny: Do formy pekárny vložíme všechny suroviny (v pořadí tekuté, sypké, včetně prochladlého obsahu pánve – droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin (mimo cibulky se slaninou) a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Teprve ke konci hnětení přidáme i odloženou slaninu s cibulí. Těsto hněteme robotem, ale můžeme ho zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Hotové těsto na stole propracujeme, vytvarujeme do bochníku a uložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky. Přibližně po 45-60 minutách vykynutý chleba vyklopíme na plech s pečícím papírem, postříkáme ho vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 45 minut).
Hezký den, dá se prosím něčím nahradit sušená syrovátka?
Moc díky
Hezký den, prosím, dá se něčím nahradit sušená syrovátka?
Moc díky
j
Dobry den, zajima me, k cemu tam je susena syrovatka a zda tam musi byt ? Dekuji predem za odpoved. Aneta