Obyčejný chlebík, přiměřeně nadýchaný i pružný. Proč z naší vesnice (dědiny)? Právě pro tu jeho obyčejnost a zemitost – brambory má dnes téměř každý a na vesnici to platí několikanásobně. Celozrnná nebo grahamová mouka dělá chleba zdravějším a také přirozeně tmavším.

Díky obsahu brambor vydrží tento chlebík vláčný i několik dnů. Pokud jsou brambory vařeny neoloupané ve vodě bez soli, můžete do těsta přidat o půl rovné lžičky soli více.

Tento recept je v knize Kouzlo domácí pekárny, CPress

Suroviny

  • 260 g vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 150 g pšeničné grahamové (celozrnné) mouky
  • 150 g strouhaných vařených brambor
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 10 g čerstvého droždí

Postup

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme prgram Základní (Klasik), velikost chleba 1000 g, kůrka nejtmavší. Pekárnu zapneme a necháme samostatně pracovat.

Hotový chléb z formy vyklepeme, vytáhneme z něj háky a necháme ho vychladnout postavený na mřížce.


Tip: Uvařili jste pár brambor ve slupce do plánovaného pečiva, ale nečekaně je nutné pečení odložit na jindy? Uložte je neoloupané v uzavřené krabičce do lednice, vydrží tam dobré téměř týden (déle jsem nezkoušela). Pokud však brambory oloupete, musíte je spotřebovat co nejdříve.