Jednoduchý, plochý italský chléb. I když je focaccia zadělaná a kynutá kváskem, práce moc nedá. Většinu času zabere dlouhé kynutí v lednici, díky němuž je pak děrovaná střída obzvlášť chutná.
A jak si ji obložit, jak ji ochutit? My ji máme nejraději jen s česnekem, rozmarýnem a hrubou solí, ale můžete ji ozdobit a zapéct s olivami, rajčátky a třeba oreganem. Nezapomínejte ji vždy bohatě pokapat dobrým olivovým olejem! Nejchutnější je vždy čerstvá, ale druhý den ji můžete rozpéct v kontaktním grilu nebo sendvičovači – chutná téměř jako čerstvě upečená.
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky
Všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8–10 hodin kynout.
Dále potřebujeme:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T 650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2–3 stroužky česneku
hrubá sůl
POSTUP:
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do mísy vytřené olivovým olejem a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.
Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které po celé ploše focaccie pozapichujeme hluboko do těsta. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit několika malými rajčátky, které do něj vtlačíme. Necháme dokynout, je-li třeba, v misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220–230 °C) dozlatova, cca 25–35 minut.
Těsto na foccacciu je úžasné v tom, že ho můžete připravit a upéct třeba ještě tentýž den, kdy ho necháte přibližně 2–3 hodiny dokynout v teple místnosti. Dvakrát ho během té doby popřekládáte a pak dotvarujete na plechu.
Můžete ho rozkvasit a uložit do lednice přes noc, jako je popsáno výše. A výborná je i focaccia bez rozkvasu, kdy všechny suroviny smícháme najednou dohromady (kvásku můžeme dát malé množství, třeba jen 30 g), po hodině kynutí v teple a jednom kole překládání těsto dobře uzavřeme v míse nebo krabičce a uložíme do lednice na 2–4 dny, kdy bude připraveno k použití. Po vytažení z lenice pak na plechu dokyne během hodiny.
Mne sa podarila upiecť vcelku tvrdá, zadrhnutá a v podstate aj nejedlá placka :) . Ako sa u nás hovorí: Súdruhovia z NDR niekde urobili chybu. Zato prasiatka sa potešili, že takú cesnakovú dobrotu už dávno nejedli :) Nabudúce budem robiť s droždím. Tam nemám problém. S kváskom sa mi iné pečivo okrem chlebíka moc nedarí.
To mě mrzí. Někde bude ale chyba, protože tento placatý chleba, nadýchaný pouze kváskem, jsem pekla několikrát….
Nechtělo to déle nechat kynout?
Nemusí vás to mrzieť :) . Kto nič nerobí, nič nepokazí. V žiadnom prípade nedávam vinu receptu. Ten je určite v poriadku. Asi som to mala naozaj málo vykysnuté. Cesto má v chladničke zdvojnásobiť objem? Keď sa vyberie z chladničky treba ho ešte nechať na plechu kysnúť? Poprípade som mohla mať v tomto teple aj prekysnutý rozkvas. Kvások mám ražný a dávala som pšeničnú hladkú múku.
V lednici těsto nutně zdvojnásobit objem nemusí, ale na plechu je nutné, aby pracovalo a objem zvětšilo. S žitným kváskem jsem zkoušela zadělat také – a v pohodě.
Tak som robila opravný pokus a myslím, že sa to celkom podarilo :) Jedlá je určite len som ju mala asi kratšie piecť. Páči sa mi, že na tento recept môžem použiť kvások, keď nepečiem pravidelne chlieb ale kvások len udržujem. Mne je ľúto ten kvások vyhadzovať :)
To jsem ráda, že se povedlo :-) Necete-li kvásek vyhazovat, upečte s ním třeba slané tyčky
https://www.pekarnomanie.cz/rozmarynove-tycky/
….nebo makové krekry
https://www.pekarnomanie.cz/makove-telky-kvasove/
…nebo slané či sladké lívanečky
https://www.pekarnomanie.cz/ovesne-livance-se-syrem/
Pozerala som receptíky, ktoré ste mi odporučila. Ani pri jednom sa nerobí rozkvas? To znamená, že napríklad pri kŕmení len zoberiem prebytočný kvások, ktorý mám a zamiesim s ním cesto?
Ano. Kvásek, který do nich přidáte, by neměl být starší (naposledy krmený) jen několika dnů. Raději, aby těsto vykynulo ;-)
Prosim ako treba nastavit ruru…. s ventilatorom ako teplovzdusnu, alebo len ohrev hore a dole. Dakujem.
Dobrý den, vše peču v klasickém programu – horní + dolní ohřev. Pokud výjimečně použiji horkovzduch, vžy to v receptu uvádím.
Dakujem za odpoved
Zdravím, právě jsem dala těsto na noc do lednice, zaděláno s rozkvasem, pro jistotu dvojitou dávku :-) má tedy těsto ještě na plechu po vyndání z lednice kynout? O kolik by se mělo cca zvednout prosím? Děkuji.
Dobrý den, určitě musí na plechu kynout, viditelně zvětšit objem. Měla by na to stačit necelá hodina.
Iva
Super, nechala jsem i o neco dele vykynount na plechu, testo bylo velmi hydratovane. Pekla jsem o neco dele, dokud nebyla zadouci barva. Vysledek vyborny. Zvenku krupava, uvnitr mekka a vlacna, jemna chut diky lednici. Ani naznak kyselosti. Diky za skvely recept.
Tak se moc nezadarilo :-( Bohužel pozdě jsem četla komentář o tom nechat na plechu ještě hodinu kynout, to by asi byvalo chtělo.
Opravdu mě nenapadlo, že je třeba psát až tak podrobně, mně těsto nakynulo během chystání česneku s rozmarýnem a nahřívání trouby. Pro další, kteří budou zkoušet, jsem to do receptu tedy dopsala.
Dobrý den, bude těstu stačit jen 10 hodin v lednici?
Děkuji Věra
Dobrý den, myslím, že ano :-)
Ivo, pěkný večer, mohu mít jednu technickou?:) Pokud dělám rozkvas (ať na focacciu, chleba apod.) ze zitneho kvasku, a v receptu na rozkvas je napsáno jen “x g hladké mouky”, o jaké mouce se vlastně bavíme? Zitna (napr. Chlebova, hladká celozrnna?) nebo psenicna? V tomto tapu jako poctivý a stále nejistý začátečník :D Dekuju za odezvu.
Dobrý den, Iveto, pokud je psána hladká mouka, je tím myšlena pšeničná hladká, ta obyčejná. Můžete ji nahradit chlebovou, chcete-li. Pokud by to byla méně obvyklá žitná, určitě bych to tam zmínila :-)
Iva
Ivo, s Vámi ty pekarske začátky jdou jako po másle!:) Ještě jednou moc moc dekuji za všechna vysvetleni a krásné jmeniny :))
Dobrý den, je potřeba při překládání přidávat mouku jako u chleba?
Dobrý den, při překládání se mouka nepřidává. Těsto se překládá kvůli lepšímu vývinu lepku, a pak se i původně hodně lepkavé těsto dá dobře tvarovat. (Tuhle radu – přidávat mouku při překládání jste někde zaslechla?)
Iva
Tohle je jeden z mých nejoblibenějších receptů. Foccaccia je dokonalá, už peču v podstatě vždy z 2,5 velké dávky, protože jedna je prostě málo:) nechávám většinou kynout 48h v lednici a tak nám přijde absolutně nejlepší! Díky moc za skvělý recept, který už bude navždycky v naší rodině opěvován:)
Dobrý den, Lucie, to mám radost! Focaccia, ta dlouze kynutá, velmi boduje i v naší rodině :-) a naučil se ji s chutí jíst i manžel, který ji velmi dlouho odmítal :-)
Ať se Vám pečení daří!
Iva
Rozumím tomu dobře, že když budu dělat focacciu bez rozkvasu do lednice tak nedám 25kv., 90 vody, 100 mouky, ale jen cca 30g kvasku ?
Ano :-) Pokud je Váš kvásek dobře krmený a silný, tak ano.
Diky moc
Super recept!
Pekla jsem z hladké špaldové mouky a rozhodně ne na posled.
Jen těsto víc příště promastím olivovým olejem.
Velmi chutné.
Dekuji moc za receptik, chystam se udelat foccacii podle druheho zpusobu (2-4dny v lednici s 30g zitny. kvaskem). Prosím o radu, muzu dal pouzit bezlepkovou mouku ? nebo radeji spaldovou ? Dekuji
Dobrý den, Ilono, s BZL moukou péct nemusím, tak jsem ji nikdy nevyzkoušela – proto Vám bohužel neporadím.
Iva
Fantastický recept, už pečiem iba podľa neho, ďakujem!
Dobry den. Mohu pouzit mouku spaldovou hladkou?
Dobrý den, určitě. Jen bude třeba o maličko vody na zadělání těsta méně. Špalda méně saje.
Iva
Dobrý den. Chápu to správně, že když chci dělat verzi „2 dny kyne v lednici“, nedělám vůbec rozkvas? Takže 30 g kvásku (mám žitný) smíchám s 400 g mouky, 250 g vody, sůl, olej? Děkuji!
Dobrý den, ano. Nezapomeňte do surovin přidat i mouku a vodu, která je napsána v rozkvasu :-)