Jednoduchý, plochý italský chléb. I když je focaccia zadělaná a kynutá kváskem, práce moc nedá. Většinu času zabere dlouhé kynutí v lednici, díky němuž je pak děrovaná střída obzvlášť chutná.

A jak si ji obložit, jak ji ochutit? My ji máme nejraději jen s česnekem, rozmarýnem a hrubou solí, ale můžete ji ozdobit a zapéct s olivami, rajčátky a třeba oreganem. Nezapomínejte ji vždy bohatě pokapat dobrým olivovým olejem! Nejchutnější je vždy čerstvá, ale druhý den ji můžete rozpéct v kontaktním grilu nebo sendvičovači – chutná téměř jako čerstvě upečená.

SUROVINY:

Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky

Všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8–10 hodin kynout.

Dále potřebujeme:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T 650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje

Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2–3 stroužky česneku
hrubá sůl

Focaccia kvásková

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do mísy vytřené olivovým olejem a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.

Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které po celé ploše focaccie pozapichujeme hluboko do těsta. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit několika malými rajčátky, které do něj vtlačíme. Necháme dokynout, je-li třeba, v misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220–230 °C) dozlatova, cca 25–35 minut.

Těsto na foccacciu je úžasné v tom, že ho můžete připravit a upéct třeba ještě tentýž den, kdy ho necháte přibližně 2–3 hodiny dokynout v teple místnosti. Dvakrát ho během té doby popřekládáte a pak dotvarujete na plechu.

Můžete ho rozkvasit a uložit do lednice přes noc, jako je popsáno výše. A výborná je i focaccia bez rozkvasu, kdy všechny suroviny smícháme najednou dohromady (kvásku můžeme dát malé množství, třeba jen 30 g), po hodině kynutí v teple a jednom kole překládání těsto dobře uzavřeme v míse nebo krabičce a uložíme do lednice na 2–4 dny, kdy bude připraveno k použití. Po vytažení z lenice pak na plechu dokyne během hodiny.

Focaccia kvásková

25 Comments

  • Posted 12.8.2019 8:20 od Anonym 0Likes

    Mne sa podarila upiecť vcelku tvrdá, zadrhnutá a v podstate aj nejedlá placka 🙂 . Ako sa u nás hovorí: Súdruhovia z NDR niekde urobili chybu. Zato prasiatka sa potešili, že takú cesnakovú dobrotu už dávno nejedli 🙂 Nabudúce budem robiť s droždím. Tam nemám problém. S kváskom sa mi iné pečivo okrem chlebíka moc nedarí.

    • Posted 12.8.2019 9:00 od Iva 0Likes

      To mě mrzí. Někde bude ale chyba, protože tento placatý chleba, nadýchaný pouze kváskem, jsem pekla několikrát….
      Nechtělo to déle nechat kynout?

      • Posted 12.8.2019 12:13 od Silvia 0Likes

        Nemusí vás to mrzieť 🙂 . Kto nič nerobí, nič nepokazí. V žiadnom prípade nedávam vinu receptu. Ten je určite v poriadku. Asi som to mala naozaj málo vykysnuté. Cesto má v chladničke zdvojnásobiť objem? Keď sa vyberie z chladničky treba ho ešte nechať na plechu kysnúť? Poprípade som mohla mať v tomto teple aj prekysnutý rozkvas. Kvások mám ražný a dávala som pšeničnú hladkú múku.

        • Posted 13.8.2019 13:41 od Iva 0Likes

          V lednici těsto nutně zdvojnásobit objem nemusí, ale na plechu je nutné, aby pracovalo a objem zvětšilo. S žitným kváskem jsem zkoušela zadělat také – a v pohodě.

  • Posted 21.8.2019 10:35 od Silvia 0Likes

    Pozerala som receptíky, ktoré ste mi odporučila. Ani pri jednom sa nerobí rozkvas? To znamená, že napríklad pri kŕmení len zoberiem prebytočný kvások, ktorý mám a zamiesim s ním cesto?

    • Posted 21.8.2019 12:30 od Iva 0Likes

      Ano. Kvásek, který do nich přidáte, by neměl být starší (naposledy krmený) jen několika dnů. Raději, aby těsto vykynulo 😉

  • Posted 9.6.2020 18:49 od Betka 0Likes

    Prosim ako treba nastavit ruru…. s ventilatorom ako teplovzdusnu, alebo len ohrev hore a dole. Dakujem.

    • Posted 10.6.2020 10:40 od Iva 0Likes

      Dobrý den, vše peču v klasickém programu – horní + dolní ohřev. Pokud výjimečně použiji horkovzduch, vžy to v receptu uvádím.

  • Posted 4.7.2020 21:02 od Kristýna 0Likes

    Zdravím, právě jsem dala těsto na noc do lednice, zaděláno s rozkvasem, pro jistotu dvojitou dávku 🙂 má tedy těsto ještě na plechu po vyndání z lednice kynout? O kolik by se mělo cca zvednout prosím? Děkuji.

    • Posted 5.7.2020 8:19 od Iva 0Likes

      Dobrý den, určitě musí na plechu kynout, viditelně zvětšit objem. Měla by na to stačit necelá hodina.
      Iva

      • Posted 5.7.2020 20:34 od Kristyna 0Likes

        Super, nechala jsem i o neco dele vykynount na plechu, testo bylo velmi hydratovane. Pekla jsem o neco dele, dokud nebyla zadouci barva. Vysledek vyborny. Zvenku krupava, uvnitr mekka a vlacna, jemna chut diky lednici. Ani naznak kyselosti. Diky za skvely recept.

  • Posted 1.8.2020 17:49 od gabca 0Likes

    Tak se moc nezadarilo 🙁 Bohužel pozdě jsem četla komentář o tom nechat na plechu ještě hodinu kynout, to by asi byvalo chtělo.

    • Posted 1.8.2020 18:06 od Iva 0Likes

      Opravdu mě nenapadlo, že je třeba psát až tak podrobně, mně těsto nakynulo během chystání česneku s rozmarýnem a nahřívání trouby. Pro další, kteří budou zkoušet, jsem to do receptu tedy dopsala.

  • Posted 20.10.2020 5:27 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, bude těstu stačit jen 10 hodin v lednici?
    Děkuji Věra

  • Posted 30.11.2020 22:29 od Iveta 0Likes

    Ivo, pěkný večer, mohu mít jednu technickou?:) Pokud dělám rozkvas (ať na focacciu, chleba apod.) ze zitneho kvasku, a v receptu na rozkvas je napsáno jen “x g hladké mouky”, o jaké mouce se vlastně bavíme? Zitna (napr. Chlebova, hladká celozrnna?) nebo psenicna? V tomto tapu jako poctivý a stále nejistý začátečník 😀 Dekuju za odezvu.

    • Posted 1.12.2020 11:02 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Iveto, pokud je psána hladká mouka, je tím myšlena pšeničná hladká, ta obyčejná. Můžete ji nahradit chlebovou, chcete-li. Pokud by to byla méně obvyklá žitná, určitě bych to tam zmínila 🙂
      Iva

      • Posted 1.12.2020 20:33 od Iveta 0Likes

        Ivo, s Vámi ty pekarske začátky jdou jako po másle!:) Ještě jednou moc moc dekuji za všechna vysvetleni a krásné jmeniny :))

  • Posted 29.5.2021 20:47 od Eva 0Likes

    Dobrý den, je potřeba při překládání přidávat mouku jako u chleba?

    • Posted 30.5.2021 7:09 od Iva 0Likes

      Dobrý den, při překládání se mouka nepřidává. Těsto se překládá kvůli lepšímu vývinu lepku, a pak se i původně hodně lepkavé těsto dá dobře tvarovat. (Tuhle radu – přidávat mouku při překládání jste někde zaslechla?)
      Iva

  • Posted 25.6.2021 9:18 od Lucie 0Likes

    Tohle je jeden z mých nejoblibenějších receptů. Foccaccia je dokonalá, už peču v podstatě vždy z 2,5 velké dávky, protože jedna je prostě málo:) nechávám většinou kynout 48h v lednici a tak nám přijde absolutně nejlepší! Díky moc za skvělý recept, který už bude navždycky v naší rodině opěvován:)

    • Posted 25.6.2021 10:26 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lucie, to mám radost! Focaccia, ta dlouze kynutá, velmi boduje i v naší rodině 🙂 a naučil se ji s chutí jíst i manžel, který ji velmi dlouho odmítal 🙂
      Ať se Vám pečení daří!
      Iva

Přidejte komentář