Velice snadné, poměrně rychle hotové a příjemně chutnající použitým sýrem. To jsou tyto lívance, které můžeme připravit z přebytků kvasu.

SUROVINY:

180 g vody
60 g žitného nebo pšeničného kvasu
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g strouhaného sýra Gran Moravia
120 g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
necelá rovná lžička soli

Ovesné lívance se sýrem

POSTUP:

Postup je opravdu jednoduchý – všechny suroviny umícháme dohormady a těsto v zakryté míse necháme vykynout. Hodinu nebo trochu déle, podle okolní teploty.
My jsme umíchané těsto po chvilce kynutí v teple místnosti uložili kynout do lednice, kde strávilo asi 12 hodin.

Lžící namočenou ve vodě (nebo lžící omoučněnou) nabíráme kousky nakynutého těsta, vkládáme je do rozehřátého oleje nebo sádla, lehce rozhrneme do placičky a zvolna z obou stran smažíme.

Hotové lívance potřeme ochucenou zakysanou smetanou a podáváme se salátem nebo zeleninou.

(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)

.

.

.

UložitUložit