Grissini, tyčky z dalamánkového těsta, jsou do červena a do křupava vypečené, dochucené posypem hrubé solí a sezamem nebo mákem. Přijdou vhod nejen tehdy, když nás jen honí obyčejná mlsná, ale jsou vítané na jakékoliv domácí oslavě nebo posezení u vína či piva. Připravit těsto a upéct z něj dlouhé grissini je přitom opravdu snadné.

Máte-li čas a chuť, můžete z těsta místo dlouhých a štíhlých tyček vytvarovat různě kroucené preclíky, kterými uděláte radost především svým dětem. Samy děti svým rodičům (i prarodičům) v kuchyni velmi rády pomáhají, a budete-li chtít, určitě rády pomohou i při tvarování preclíků.

Suroviny na grissini

  • 290-300 g vody
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 10 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • voda nebo vejce
  • hrubá sůl, sezam, mák, celý kmín
grissini

Postup

V domácí pekárně:

Suroviny vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem:

Ve vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme cca 45 minut kynout.

Hotové, vykynuté těsto na stole prohněteme a na pomoučeném stole vyválíme nevelký silnější obdélník, který rozkrájíme na maličko širší proužky a před uložením na plech je necháme 5 minut odpočinout.

Připravíme si dva plechy s pečicím papírem a nakrájené pásky těsta na ně přeneseme. Přitom je opatrně lehce natáhneme do délky, jak jen nám to dovolí šířka plechu. Necháme je opět asi 20 minut kynout.

Grissini zlehka potřeme vodou nebo trochou rozšlehaného vejce, posypeme hrubou solí a kmínem (nebo sezamem, mákem) a upečeme ve vyhřáté troubě oba plechy najednou (horkovzduch, 190 °C / asi 10-15 minut, do křupava).