Ničím neplněné slané buchty jsou vhodné jen tak, jako neobvyklé pohoštění nebo je můžeme podávat coby přílohu k hustým polévkám (zelňačce, gulášové, fazolové), popř. je nabídnout místo knedlíku, když podáváme na stůl guláš. Těsto je měkčí, buchtičky z něj nadýchané – jejich velikost záleží jen n vás.

Upečené v menším pekáči vyběhnou vysoko nahoru, a pokud je dáte na klasický plech, můžete pak nést na stůl nižší vdolky.

Suroviny na slané buchty

Těsto:

  • 290-310 g vlažné vody
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 3 polévkové lžíce oleje (cca 30 g)
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička cukru
  • 10 g čerstvého droždí

Dále:

  • sádlo na vymazání pekáčku
  • olej na potření před pečením

Na potření během pečení:

  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1-2 větší špetky soli
  • 3-4 stroužky česneku (podle chuti, síly česneku)
slané buchty

Postup

V domácí pekárně:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
V zadělávací míse smícháme do hladkého kvásku vlažnou vodu, droždí, lžíci mouky a cukr (vše odebereme z připravených, odvážených surovin) a zakrytý ho necháme 20-25 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca 35-45 minut kynout.

Vykynuté volnější těsto na pomoučeném stole lehce propracujeme, rozdělíme na 14-16 kousků, z každého uděláme bulečku, kterou uložíme do tukem (sádlem) vymazaného pečkáčku. Mezi buchtičkami necháme mezery, protože budou kynout. Potřeme jim povrch olejem, stejně tak je potřeme i mezi sebou a necháme asi 20-30 minut kynout.

Vykynuté buchtičky upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C/13-16 minut, pak pekáč vyjmeme, vřelé buchty bohatě potřeme smetanovo-česnekovou směsí, vrátíme do trouby a 3-7 minut dopečeme. U délky pečení se řídíme velikostí připravených buchtiček.)


  • I celozrnné mouky bývají různé, různě zrnité a savé. Těsto má být volnější, aby byly upečené buchtičky nadýchané, ale zase ne roztékavé. Proto začněte nejprve uvedeným nižším množstvím vody, a během hnětení můžete zbytek přidat, pokud bude mouka hodně savá.
  • Buchty na titulní fotografii byly pečeny v úžasném litinovém pekáči Sfinx. Potřebovaly k upečení trochu delší dobu, než píši v receptu, prtože je teno pekáč opravdu festovní. :-)