Mnohokrát jsem psala, že s kynutým těstem ráda experimentuji, vymýšlím nové chutě a tvary. Po rohlících, zadělaných z rozmixovaných rajčat – Rajské rohlíky – jsem přemýšlela nad těstěm s mixovaným špenátem. Tak vznikly tyto špenátové bulky, dochucené uzeným sýrem a česnekem.

Dovedu si představit je s plátkem uzeného lososa stejně, jako základní bulky na domácí hamburgery. Chutnají pokaždé.

Suroviny na bulky ze špenátu

Těsto:

  • 40 g vody
  • 200 g špenátového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rovná lžička cukru
  • 1,5-2 rovné lžičky soli
  • 1 vejce
  • 60 g změklého sádla
  • 60 g uzeného sýra
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • vejce
  • sezamová semínka

špenátové bulky

Postup

  1. Sýr nastrouháme najemno, česnek rozetřeme. Připravíme plech s pečicím papírem.
  2. Ve vodě rozpustíme droždí s cukrem, přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto.
  3. Těsto v míse zakryjeme a necháme 40-60 minut kynout.
  4. Vykynuté těsto na pomoučeném stole prohněteme, rozdělíme na 10 kousků a z každého uděláme bulku.
  5. Všechny bulky uložíme vedle sebe na připravený plech a necháme je před pečením asi 30-45 minut vykynout. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
  6. Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 20-25 minut).

Zkuste někdy tyto bulky upéct na Zelený čtvrtek, třeba místo jidášů.

špenátové bulky