Sádlové houstičky, nadýchané a jemné, ozdoba každého stolu, na který je podáte. Jsou vhodné jako příloha k pohoštění i základ svačiny pro děti a dospěláky. Recept jsem našla v jednom starém rodinném sešitu, zašlém věkem.
Na těstě jsem neviděla nic extra zvláštního kromě trochy použitého mléka a více sádla i cukru, než jsem zvyklá do podobných těst dávat. A přece jsou houstičky mimořádně dobré, vláčné a kypré :-) Zkuste je někdy zadělat s omládkem, budou ještě nadýchanější!
Suroviny
Těsto
100 g mléka
150 g vody
1,5-2 lžičky cukru
2 rovné lžičky soli (10 g)
70 g změklého sádla
500 g hladké mouky
17 g čerstvého droždí
Na potření a posypání před pečením
vejce
mák

Sádlové houstičky – postup
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 12-16 kusů, budoucích houstiček. A můžeme tvarovat, jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty z fotografií)…

…nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?
To pak každý kus těsta ještě rozdělíme na tři kousky a necháme 5-8 minut odpočinout, Těsto znovu začne kynout a bude poddajnější. Poté ze všech kousků těsta vyválíme stejně dlouhé prameny a vždy ze třech spleteme do houstiček (zaplétání cůpků zná určitě každý). Všechny houstičky uložíme na plech s pečicím papírem, kde budou asi 30-45 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 15 minut).
Pěkné
Vaše houstičky jsou vynikající, měkounke, křupavé…. mňam. Díky za recept.
Vydrží?
Na druhý den nejsou už tak vláčné jako hned po upečení, což je logické, ale jsou stále měkké a dobré i druhý den. Do třetího dnes jsme je snědli.
Zdravím, to mlieko a voda na gramy alebo mililitre?😊
Dobrý den, v gramech. V receptu je to přeci napsané :-)
Iva
Dobrý den.Da se použít sušené droždí, prosím? Případně kolik.Dekuji
Dobrý den, ano. Sušeného se dává 2,5x méně, než čerstvého.
Iva
Lze tento recept použít jako „loudavé “ těsto?
Katka