Sádlové houstičky, nadýchané a jemné, ozdoba každého stolu, na který je podáte. Jsou vhodné jako příloha k pohoštění i základ svačiny pro děti a dospěláky. Recept jsem našla v jednom starém rodinném sešitu, zašlém věkem.

Na těstě jsem neviděla nic extra zvláštního kromě trochy použitého mléka a více sádla i cukru, než jsem zvyklá do podobných těst dávat. A přece jsou houstičky mimořádně dobré, vláčné a kypré 🙂 Zkuste je někdy zadělat s omládkem, budou ještě nadýchanější!

Suroviny

Těsto

100 g mléka
150 g vody
1,5-2 lžičky cukru
2 rovné lžičky soli (10 g)
70 g změklého sádla
500 g hladké mouky
17 g čerstvého droždí

Na potření a posypání před pečením

vejce
mák

sádlové houstičky

Sádlové houstičky – postup

V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to 40-60 minut.

Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 12-16 kusů, budoucích houstiček. A můžeme tvarovat, jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty z fotografií)…

housky z jednoho pramene

…nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?

To pak každý kus těsta ještě rozdělíme na tři kousky a necháme 5-8 minut odpočinout, Těsto znovu začne kynout a bude poddajnější. Poté ze všech kousků těsta vyválíme stejně dlouhé prameny a vždy ze třech spleteme do houstiček (zaplétání cůpků zná určitě každý). Všechny houstičky uložíme na plech s pečicím papírem, kde budou asi 30-45 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 15 minut).

6 Comments

  • Posted 23.7.2022 18:04 od Jana Soukupovs 0Likes

    Pěkné

  • Posted 26.7.2022 18:36 od Alena 1Likes

    Vaše houstičky jsou vynikající, měkounke, křupavé…. mňam. Díky za recept.

    • Posted 4.1.2023 10:22 od A další den? Jaké jsou? 0Likes

      Vydrží?

      • Posted 26.1.2023 14:22 od Lucie 0Likes

        Na druhý den nejsou už tak vláčné jako hned po upečení, což je logické, ale jsou stále měkké a dobré i druhý den. Do třetího dnes jsme je snědli.

  • Posted 2.2.2023 10:18 od Vivi 0Likes

    Zdravím, to mlieko a voda na gramy alebo mililitre?😊

    • Posted 2.2.2023 10:51 od Iva 0Likes

      Dobrý den, v gramech. V receptu je to přeci napsané 🙂
      Iva

Přidejte komentář