
Dalamánky, a proč zrovna šumavské? Ne, nejsou ze Šumavy, ale jejich složení je podobné tolik oblíbenému chlebu šumava, nejjednoduššímu a možná i proto nejchutnějšímu. Bílý jogurt v klasickém chlebovém těstě sice nenajdete, v dalamáncích jeho téměř neznatelná kyselost trochu připomíná chlebový kvas, kterým jsou bochníky šumavy zadělávány.
Tento drožďový recept doporučuji zadělat s omládkem, pečivo s větším množstvím žitné mouky tak lépe a více vykyne a upečené i déle vydrží čerstvé.
Dalamánky suroviny
Omládek:
- 100 g vody
- 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 10-13 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 180-200 g vody
- 80 g bílého jogurtu
- 3 lžíce oleje
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 130 g pšeničné chlebové mouky
- 240 g žitné chlebové mouky
Na posyp:
- celý kmín
- hrubozrnná sůl

Postup práce
V domácí pekárna: Suroviny na omládek smícháme do hladkého těstíčka, které beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, zavřeme a necháme 45-60 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Těsto je měkčí a lepivější, to kvůli vyššímu obsahu žitné mouky – můžete ho nechat vykynout ve formě pekárny, ale připadá mi lepší ho vyškrábnout do mísy, zakrýt a nechat vykynout tam (asi hodinu).
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílků a z každého uděláme podlouhlou bulku – dalamánek. Všechny dalamánky uložíme na plech s pečícím papírem, svrchu je podélně nařízneme a zakryté proti osychání necháme 35-45 minut vykynout. Vykynuté pečivo postříkáme vodou, posypeme celým kmínem a hrubozrnnou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220 °C / 20-25 minut).
Drobečky z ošatky
- Chutnaly vám dalamánky? Zkuste z těsta příště udělat chleba – po vykynutí v ošatce bochník vykulíte na plech, orosíte vodou a upečete ve vyhřáté troubě (220°C / asi 45 minut).
4 Comments
Dobrý den, můžu nechat těsto kynout přes noc v lednici?Kolik droždí a jak postupovat ráno.Děkuji za odpověď.
Ivo, úžasné těsto! Krásně se s ním pracuje a pečivo chutná jako kváskové.
Dobrý den, mohu dát žitnou chlebovou mouku tmavou? Děkuji
Díky za recept. Dalamánky byly výborné, nestačily ani vystydnout.