Dalamánky, a proč zrovna šumavské? Ne, nejsou ze Šumavy, ale jejich složení je podobné tolik oblíbenému chlebu šumava, nejjednoduššímu a možná i proto nejchutnějšímu. Bílý jogurt v klasickém chlebovém těstě sice nenajdete, v dalamáncích jeho téměř neznatelná kyselost trochu připomíná chlebový kvas, kterým jsou bochníky šumavy zadělávány.

Tento drožďový recept doporučuji zadělat s omládkem, pečivo s větším množstvím žitné mouky tak lépe a více vykyne a upečené i déle vydrží čerstvé.

Dalamánky suroviny

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 10-13 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 180-200 g vody
  • 80 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 2-3 lžičky drceného kmínu
  • 130 g pšeničné chlebové mouky
  • 240 g žitné chlebové mouky

Na posyp:

  • celý kmín
  • hrubozrnná sůl
šumavské dalamánky

Postup práce

V domácí pekárna: Suroviny na omládek smícháme do hladkého těstíčka, které beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, zavřeme a necháme 45-60 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Těsto je měkčí a lepivější, to kvůli vyššímu obsahu žitné mouky – můžete ho nechat vykynout ve formě pekárny, ale připadá mi lepší ho vyškrábnout do mísy, zakrýt a nechat vykynout tam (asi hodinu).

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílků a z každého uděláme podlouhlou bulku – dalamánek. Všechny dalamánky uložíme na plech s pečícím papírem, svrchu je podélně nařízneme a zakryté proti osychání necháme 35-45 minut vykynout. Vykynuté pečivo postříkáme vodou, posypeme celým kmínem a hrubozrnnou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220 °C / 20-25 minut).

Drobečky z ošatky

  • Chutnaly vám dalamánky? Zkuste z těsta příště udělat chleba – po vykynutí v ošatce bochník vykulíte na plech, orosíte vodou a upečete ve vyhřáté troubě (220°C / asi 45 minut).

1 Comment

  • Posted 10 hodinami ago 13:18 od Jana 0Likes

    Dobrý den, můžu nechat těsto kynout přes noc v lednici?Kolik droždí a jak postupovat ráno.Děkuji za odpověď.

Přidejte komentář