Zcela jednoduše tvarované rychlé pečivo obsahuje trochu žitné celozrnné mouky, a tak není zcela „bílé, prázdné“. Upéct je trvá jen něco málo přes hodinu, ale ten, kdo nepospíchá, může použít menší množství droždí (13-15 g), lehce protáhnout kynutí těsta i pečiva na plechu a to pak bude zcela dokonalé. Naopak – ve spěchu je možné použít droždí více, kynutí pak bude probíhat rychleji a tvarování si můžeme také zjednodušit – místo pletení housek z bulek narazíme raženky nebo kaiserky.
Suroviny na rychlé pečivo
Těsto
- 280 g vody
- 17–25 g čerstvého droždí
- 450 g hladké mouky
- 50 g celozrnné žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 4 lžice rozpuštěného sádla (asi 30 g)
Na potření a posyp
- vejce
- hrubá sůl
- kmín
- celý mák
- sezam nebo len

Postup
1. Ve vlažné vodě dobře rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti jen asi 20–30 minut vykynout.
2. Těsto krátce propracujeme, rozdělíme na 8–12 kousků. Ty vytvarujeme do bulek a necháme je odpočinout, jen než si nachystáme plech na pečení a v misce rozšleháme vejce na potření.
3. Můžeme tvarovat různými způsoby, nejjednodušší jsou raženky nebo tyto housky. Bulky lehce vyválíme na krátky silný pramen a upleteme z nich housky (viz třetí fotopostup ZDE – Je nejrychlejší, housky z něj vypadají moc pěkně a jejich pletení je velice snadné. Zvládne je opravdu úplně každý, třeba i malé dítě.).
4. Všechny vytvarované kousky uložíme na plech a necháme kynout jen po dobu, než se dobře rozehřeje trouba (asi 20 minut). Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme (210–220 °C / asi 17 minut).
Máte-li rádi škvarky, zkuste jich někdy hrst drobně pokrájet a přidat do těsta – výsledné pečivo je úžasně voňavé. Stejně tak dobře funguje pažitka, přidaná do těsta drobně nakrájená.
Napsat komentář