Mám ráda kynuté těsto i pro jeho variabilnost, možnosti tvarování.
Třeba pletené housky – všechny jsou z jednoho těsta, a přeci se maličko liší.
První způsob zaplétání, z jednoho pramene, je už hodně známý a umí ho spousta lidí.
Druhý způsob jsem někde našla na ofoceném listu z maďarského časopisu.
Třetí, snad nejjednodušší, mě napadl při plánování jednoho pečení – stačí „šišku“ těsta rozříznout a hned můžete zaplétat…
Použijte kterékoliv oblíbené těsto na housky, bulky nebo rohlíky. U nás je takovým univerzálním tohle:
Suroviny:
300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí
Postup:
z trochy vody, mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme 20 minut v teple kynout.
přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v teple třeba i hodinu kynout v míse zakryté utěrkou.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a můžeme tvarovat.
I. způsob

Housky z jednoho pramene
1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.
2) z každé bulky vyválíme delší pramen, po celé délce stejně silný
3) uděláme první oko

-1. krok-
4) pravý, volný konec pramene protáhneme vytvořeným okem

-2. krok-
5) oko přetočíme doleva

-3. krok-
6) a levý, volný konec pramene jím zleva svrchu protáhneme dospod, dovnitř oka

-4. krok-
7) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
II. způsob
1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.
2) z každé bulky vyválíme 45-50 cm dlouhý pramen, po celé délce stejně silný a pak ho rozdělíme na dva nestejně dlouhé části (odřízneme 1/3 délky)
3) delší kus pramene ohneme a uříznutý kousek přiložíme do ohybu
4) pak začneme plést klasický cop ze tří pramenů
5) dopleteme do konce, konečky k sobě dobře přimáčkneme, aby se houska při kynutí a pečení nerozpletla.
6) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
III. způsob
1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.
2) po odpočinku bulku rozválením protáhneme v „šišku“, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.
3) je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.
4) všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, pak potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
Dobrý den Ivo.
Ty poslední vypadají asi nejlépe, tak se chci zeptat, ty budou asi potřené vajíčkem? A ještě jedna otázka při kolika stupních a jak dlouho péct . Děkuji Nikola
Dobré ráno, Nikolo, i mně se nejvíce líbí poslední způsob. I když – ten první je velice elegantní a stačí housky po umotání víc srovnat (mírně protáhnout, zúžitje) a už nebudou takové echt baculky jako ty na fotce.
Ano, jsou potřené vajíčkem, ještě váce se blýskají ty, které potřete jen žloutkem – to je pak lesk jako blesk. Peču většinou na 200-220°C, kolem 15 minut (podle velikosti a barvy).
Iva
Dobrý den, tak jsem je vyzkoušela, těsto úplně perfektní, krásně se s ním pracovalo a pletýnky úžasné. Jak chuťově, tak i na pohled. Děkuji za recept. Nikola
Ivi, tyto pletýnky jsem pletla podle I. způsobu a musím říct, že tak rychle jsem je upletené ještě nikdy neměla. :) Těsto super, krásně nakynulo a pletýnky vypadají velice pěkně. Zkusila jsem nahradit 50g hl. mouky za ovesnou, tak jsem zvědavá, jaké budou. Zatím chládnou…
To mám radost! I z toho, že šlo motání dobře – spousta lidí si myslí, že ty z jednoho pramene je těžké motat :-)
Ivuš, prohlídla jsem si všechny tři způsoby pletení a musím říct, že je to super! Ten první způsob znám a používám, ten druhý určitě vyzkouším, ale mám pocit, že pro mně nejlepší bude ten třetí způsob- udělat šišku a rozříznout na tři díly- to mně nadchlo!!! Příští pečení bude ve znamení pletení housek .
Mili, ten třetí mě jednou napadl, když jsem tvarovala něco jiného…ale potěšilo mě, že kynutím a pečením se hrany válečků ztratí a housky vypadají jako pletené klasicky :-)
Krásné houstičky. Všechny tři druhy pletení se mi líbí, budu je zkoušet, už se těším.
Da se misto drozdi pouzit hotovy zitny kvasek? Pocitam s tim, ze by nebyly tak bile. V jakem mnozstvi?
Určitě ano, mrkněte sem
https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Dobrý den, necháváte spletené ještě kynout? Díky
Kdy, na plechu před pečením? Určitě!
Zdravím, ráda bych zkusila tyto housky, ale s kváskem. Jsem celkem začátečník, budu poprvé převádět recept, tak se chci radši ujistit, jestli jsem to pochopila správně. 25g kvásku, k němu přidám 100g hladké mouky z receptu a stejně tak 100g vody? Předem moc díky. :-)
Dobrý den, je celkem chladno, kvásek pokyne pomaleji než v minulých dnech – doporučla bych rozkvasit třetinu použité mouky, tzn. cca 180 g. K ní přijde 180 g vody a cca 40 g kvásku – tohle by mělo vykvasit za 10-12 hodin. Čím více počátečního kvásku do rozkvasu dáte, tím bude rychleji hotov.
Stačí to takto?
Iva