Kynuté těsto mám moc ráda pro jeho tvárnost i pestrou variabilnost. Často ho svým maminkám nebo babičkám pomáhají tvarovat i malé děti, které s ním pracují s radostí a horlivým nadšením. Zkuste s dětmi upéct tyto hříbky. Mohou je pak sníst samotné nebo jim je nabídnete s jemnou domácí pomazánkou.
Na výrobu hříbků můžete použít jakékoliv tvarovatelné slané kynuté těsto. Třeba univerzální jogurtové těsto, ale houby na fotkách jsou z tohoto nejobyčejnějšího se sádlem:
Suroviny
Na 9-12 kousků, podle toho, jak chceme mít trsy hříbků veliké:
- 260-270 g vody
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 rovná lžička cukru
- 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
- 50 g změklého sádla
- 15 g čerstvého droždí
Postup – hříbky
Těsto: Na kvásek rozpustíme v troše vody cukr a droždí, přimícháme 1-2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství) a v teple místnosti necháme asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Tvarování: Hotové těsto na stole prohněteme, rozdělíme na 9-12 dílků a z každého uděláme maličkou bulku. Po 7-8 minutovém odpočinku bulky rozválíme do oválu a vytvarujeme podle fotopostupu.
Každý trs hub uložíme kynout na plech s pečícím papírem (možná budou potřeba 2 plechy). Asi po 30 minutách hříbky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a oba plechy upečeme najednou ve vyhřáté troubě (horkovzduch 190 °C / 12-15 minut).
Napsat komentář