Občas se mě pečící kamarádky nebo známí ptají, které těsto bych poradila jako vhodné na nejobyčejnější rohlíky…bulky…raženky. Roky už tohle pečivo peču buď podle tohoto receptu na Sádlové rohlíky nebo malinko upraveného, popsaného níže.

Máslové rohlíky jsou také výborné, voňavé, ale poměrně rychle tuhnou. To pečivo se sádlem (nebo aspoň půl na půl sádlo – máslo) vydrží měkké déle. Sádlo přidávala do obyčejného pečiva už moje babička, která mi také u pečení mockrát opakovala, že je dobré míchat mouku hladkou s moukou polohrubou – ale té hladké dej vždy více! Tehdy jsem její rady nedokázala ocenit. Škoda, že jsem neposlouchala lépe, nemusela jsem o pár let později v pečení tolik tápat…

Suroviny:

260-270 g vody (nebo vody ředěné syrovátkou – třeba z jogrtu nebo kefíru)
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
rovná lžička cukru
10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
50 g změklého sádla
15-18 g čerstvého droždí

Nejobyčejnější pečivo se sádlem

Postup:

Na kvásek rozpustíme v troše vody cukr a droždí, přimícháme 1-2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství) a v teple místnosti necháme asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 12 kousků. Zvykla jsem si kusy těsta odvažovat, aby měly téměř stejnou hmotnost, protože i pečivo je pak stejně veliké a nestane se, že by se jeden kousek připálil a jiný byl nedopečený. Z každého kousku uděláme bulku a po kratičkém odpočinku těsta z bulek zformujeme pečivo (rohlíky nebo raženky, kdo nemá čas tvarovat, nechá nakynout a upéct jen bulky). Všechny kusy uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme 30-40 minut nakynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/8-12 minut).

—–

Sádlo je do těsta třeba přidat opravdu jen povolené, měkké. Pokud ho vezmete z lednice a budete ho rozehřívat, dejte pozor, aby nebylo horké a kvasnice nebo mouku nespařilo.

Kdo chce, může samozřejmě zadělat těsto na omládek (jako popisuji právě u Sádlových rohlíků) – pečivo bude ještě o trochu nadýchanější. Jen místo cukru použijte lžičku sladěnky nebo včelího medu a použijte max. 13-15 g čerstvého droždí.

Každá mouka saje maličko jinak. Jednou mi stačilo na zadělání jen 250 g vody, jindy se i těch 270 g tváří, že nebude stačit… Proto raději zpočátku dejte vody méně, vždy ji pak po kapkách můžete přidat.