Nadýchané a velice voňavé jemné rohlíky, s příjemnou vůní a delikátní chutí. Výborně chutnají třeba ke kávě, nejen s tenkou vrstvou másla, ale i samotné. K nejlepšímu vykynutí těsta zde pomůže omládek, upečené rohlíky jsou lehounké, syrovátku na chuti v nich určitě poznáte.
I tento recept potkáte v obsáhlé knize Kouzlo domácí pekárny!
Suroviny na královské rohlíky
- 100 g vody
- 1 necelá lžička sladěnky nebo medu
- 9-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 170-180 g vody
- 370 g hladké mouky
- 2 rovné lžičky cukru
- 30 g sušené syrovátky
- 25 g měkkého sádla
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme, zakryjeme čistou utěrkou proti osychání a takto necháme v teple místnosti 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů a z každého uděláme bulku. Je-li to nutné, stůl při tom jen minimálně posypeme moukou. Po 10 minutách bulky rozválíme a smotáme do rohlíků, které uložíme na plech s pečícím papírem.
Rohlíky na plechu necháme nakynout (cca 35-45 minut), potřeme je vodou nebo vejcem rozšlehaným s vodou a zprudka upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / 8-10 minut).
TIP: Nedaří se vám upéct dobré rohlíky? Jsou malé, hutné, těžké nebo suché a tvrdé? Připravte těsto s omládkem. Nechte těsto před tvarováním pěkně vykynout a hlavně pak nechte dostatečně vykynout vytvarované rohlíky na plechu před pečením. Pečte je kratší dobu při vysoké teplotě. Rohlíky pečené při 170-180 °C 25 minut a déle, jsou vysušené jako slané tyčky.
prosím, dá se nahradit sušená syrovátka? Teď jsem si recept přečetla, ráda bych ho vyzkoušela, ale syrovátka chybí :(
Děkuji za radu
připíchnu se k Líbě … taky mně zajímá, co případně použít místo syrovátky … hezký den :)
náhodně jsem v komentáři našla odpověď na váš dotaz…..https://www.pekarnomanie.cz/seminkovy-chleb-se-susenou-syrovatkou/
Dnes upečené, výborné rohlíky, přesně takové si pamatuji z mladí. Děkuji za další výborný recept.
Děkuji za recept, rohlíky jsou výborné, peču je už pár dnů stále dokola. 😊👍
Dobrý den, mám dotaz, nachystám si sypkou část a syrovátka mi zhrudkovatí, nevíte čím to může být? Děkuji Jana
Dobrý den, asi nerozumím – zhrudkovatí vám v hněteném těstě?
Včera jsem poprvé pekla, dnes znovu, jsou vynikající.