Grahamové rohlíky obsahují tolik celozrnné mouky, že je použití omládku nutností, aby byly pěkně nakynuté (omládek je na kvalitě rohlíků opravdu významně poznat). Potom je i takový tmavý rohlík s 80 % celozrnné mouky nadýchaný a lehký a s radostí po něm sáhnou i ti členové rodiny, kteří se celozrnnému pečivu jindy snaží vyhýbat.

Grahamové rohlíky – suroviny

Omládek:

  • 110 g vody
  • 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g pšeničné grahamové mouky

Dále:

  • 190-200 g vody
  • 370 g pšeničné mouky grahamové (nebo alespoň celozrnné)
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 30-40 g změklého sádla
  • 15 g sušené syrovátky
  • voda na potření a celý kmín na posyp před pečením

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek smícháme v menší misce do hladkého těstíčka, bezezbytku je vyškrábneme do formy pekárny, pekárnu zavřeme a omládek necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a necháme pekárnou těsto jen umíchat (bez předehřevu). V zavřené pekárně těsto necháme kynout asi hodinu.

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací misce do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 16 kousků a z každého uděláme bulku.

Po 5-8 minutovém odpočinku všechny bulky rozválíme a smotáme do rohlíků, které uložíme asi na 45-60 minut kynout na plech s pečícím papírem.

tvarování rohlíků

Vykynuté rohlíky potřeme vodou, můžeme posypat celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C / 10-13 minut).


Grahamové rohlíky budou ještě vláčnější, pokud jim dopřejete prodloužené kynutí. Po vykynutí omládku do kterého použijete nižší množství droždí, uhnětete těsto, ale hned poté ho bez kynutí dejte do chladna lednice. I tam bude kynout, jen mnohem pomaleji, klidně celou noc. Ráno těsto propracujte, vytvarujte rohlíky a dál postupujte obvyklým způsobem.

Přidejte komentář