Moje mladší sestra Sylva peče také moc ráda a občas mě překvapí nějakou drobností nebo vychytávkou, kterou ráda zařadím do svého pečení. Tak jsem s úspěchem vyzkoušela tohle její pečivo, které tvaruje místo klasických anglických rohlíků. Nejen, že je méně pracné a rychleji připravené na plechu, ale hlavní důvod tohoto tvaru je ten, že z takových angličáků slanina ani sýr při kynutí a pečení nesjedou mimo těsto, jak se to u anglických rohlíků stává často.

Suroviny

Těsto:

  • 260 g vody
  • 50 g změklého sádla
  • 1/2 rozšlehaného vejce (druhá polovina zbyde na potření před pečením)
  • 1 lžička grilovacího koření (můžete vynechat)
  • 1,5 rovné lžičky soli (7-8 g)
  • 450 g hladké mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

Na obložení:

  • zbytek vejce na potření
  • plátky anglické slaniny
  • strouhaný tvrdý sýr

Postup práce

V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme 15 minut stát. K drožďové vodě přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme asi 30-45 minut kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 6 dílů, ze kterých uděláme 6 bulek. Necháme je asi 10 minut odpočinout.

Všechny bulky pak vytvarujeme do „baget“ a uložíme je vedle sebe na plech s pečícím papírem. Tyhle bagetky jsou dlouhé akorát na šířku plechu (tj. ten kratší rozměr plechu), proto se na něj vejdou hezky vedle sebe tak, že mezi nimi ještě zbude dost volného místa.

Po 10 minutách všechny „bagety“ tlakem dlaně roztlačíme na sílu tenčího prstu, uděláme z nich vyšší placky a ochutíme jako každé anglické rohlíky. Potřeme je zbytkem vejce, poklademe plátky slaniny a posypeme sýrem. Už jen krátce (cca 15 minut) necháme dokynout a upečeme v rozehřáté troubě (210 °C / 20-25 minut).


Tyhle angličáky podáváme na stůl šikmo překrojené napůl. Chutnají teplé i studené.