Moje mladší sestra Sylva peče také moc ráda a občas mě překvapí nějakou drobností nebo vychytávkou, kterou ráda zařadím do svého pečení. Tak jsem s úspěchem vyzkoušela tohle její pečivo, které tvaruje místo klasických anglických rohlíků. Nejen, že je méně pracné a rychleji připravené na plechu, ale hlavní důvod tohoto tvaru je ten, že z takových angličáků slanina ani sýr při kynutí a pečení nesjedou mimo těsto, jak se to u anglických rohlíků stává často.
Suroviny
Těsto:
- 260 g vody
- 50 g změklého sádla
- 1/2 rozšlehaného vejce (druhá polovina zbyde na potření před pečením)
- 1 lžička grilovacího koření (můžete vynechat)
- 1,5 rovné lžičky soli (7-8 g)
- 450 g hladké mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
Na obložení:
- zbytek vejce na potření
- plátky anglické slaniny
- strouhaný tvrdý sýr

Postup práce
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme 15 minut stát. K drožďové vodě přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme asi 30-45 minut kynout.
Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 6 dílů, ze kterých uděláme 6 bulek. Necháme je asi 10 minut odpočinout.
Všechny bulky pak vytvarujeme do „baget“ a uložíme je vedle sebe na plech s pečícím papírem. Tyhle bagetky jsou dlouhé akorát na šířku plechu (tj. ten kratší rozměr plechu), proto se na něj vejdou hezky vedle sebe tak, že mezi nimi ještě zbude dost volného místa.
Po 10 minutách všechny „bagety“ tlakem dlaně roztlačíme na sílu tenčího prstu, uděláme z nich vyšší placky a ochutíme jako každé anglické rohlíky. Potřeme je zbytkem vejce, poklademe plátky slaniny a posypeme sýrem. Už jen krátce (cca 15 minut) necháme dokynout a upečeme v rozehřáté troubě (210 °C / 20-25 minut).
Tyhle angličáky podáváme na stůl šikmo překrojené napůl. Chutnají teplé i studené.

Dobrý den, už jsem je vyzkoušela, jen to mělo jednu chybičku, bylo jich málo. Všechny recepty jsou úžasné.
Milá Ivo,peču podle Vás,nemohla jsem přijít na AUTOGRAMIÁDU,ale za vše moc děkuji,Hltám Vaše nové recepty,jste úžasná.
Zdravím Ivuško, zitra mam v plánu rohliky dĕlat, vyzkouším takhle.
Dĕkuji za perfektní recepty, jste úžasný človíček💖
Přeji hodnĕ uspĕchů 🍀
No to je super nápad!! Já vždycky zkynuté rohlíky podélně nakrojila žiletkou a rozložila – a tahle vychytávka mi rozhodně ušetří práci s motáním rohlíků. Díky díky díky.
Zdravím Ivanko, dneska jsem pekla rohliky podle Sylvy a povedly se. Slanina ani sýr nesjely, krásnə drží.
Diky za vychtávku👍💖
Dobré ráno, moc děkuji za receptíky. Ráda vyzkouším. Hezký den.
Včera jsem upekla a peču znovu byly úžasné jako všechny recepty které jsem od vás pekla.
Angličáci jsou super i bez slaniny, děkuji za recept, upekla jsem jich 8 a zbyl jeden.
Peču občas bulky se sýrem (kopeček strouhaného sýra nahoře). Zkoušel jsem různé sýry – Eidam 30% i 45%, klasický i uzený, Emmental, Goudu 48% a mnohé jiné sýry, ale celá rodina se shodla, že nejlepší jsou s 50% oranžovým cheddarem.
Proto jsem i anglické rohlíky zkoušel s cheddarem, ale vždy mi sjel dolů. Mými pokusy jsem zjistil, že sýry s vyšší tučností nejsou spolu se slaninou vhodné, nejlépe dopadly anglické rohlíky s nízkotučnými sýry, konkrétně používám Eidam 30%. Máte někdo jiné zkušenosti?