Pro nás doma snad není větší dobroty, než namazat si čerstvý kváskový chleba máslem. Máte to také tak? :) Tuhost a nepoddajnost másla, vyndaného z chladu lednice, je samozřejmost, se kterou už automaticky počítáme… Od doby, co mi pan Jiří Rafaj prozradil jejich vychytávku, se s roztíráním tuhého másla po měkkých krajících netrápím.Kupovaný margarín k nám domů nesmí, ale tenhle domácí je výborný. Vyzkoušejte!

Suroviny na domácí „margarín“

  • 250 g másla
  • 200-250 ml panenského olivového oleje

domácí margarín

Postup

  1. Máslo i olej by mělo mít stejnou teplotu. Je vhodné nechat oboje stát od rána (třeba do podvečera, večera) na lince, až máslo povolí a půjde dobře našlehávat.
  2. Máslo vložíme do hlubší nádoby a přidáme k němu asi 100 ml oleje. Ručním šlehačem s metličkami šleháme máslo s olejem, asi 30-40 vteřin.
  3. Do misky dolejeme asi 50 ml oleje a opět šleháme. Při nejvyšší rychlosti po dobu necelé minuty.
  4. Pak znovu dolijeme 50 ml oleje a šleháme, až vznikne měkká pasta. Na lžíci nebo vařečce se udrží, ale po klepnutí o misku z lžíce (vařečky) spadne. Je-li třeba, vešleháme ještě trochu oleje, ale většinou těch 200 ml stačí.
  5. Hotový margarín uložíme do lednice v uzavřené krabičce.