Pro nás doma snad není větší dobroty, než namazat si čerstvý kváskový chleba máslem. Máte to také tak? :) Tuhost a nepoddajnost másla, vyndaného z chladu lednice, je samozřejmost, se kterou už automaticky počítáme… Od doby, co mi pan Jiří Rafaj prozradil jejich vychytávku, se s roztíráním tuhého másla po měkkých krajících netrápím.Kupovaný margarín k nám domů nesmí, ale tenhle domácí je výborný. Vyzkoušejte!
Suroviny na domácí „margarín“
- 250 g másla
- 200-250 ml panenského olivového oleje
Postup
- Máslo i olej by mělo mít stejnou teplotu. Je vhodné nechat oboje stát od rána (třeba do podvečera, večera) na lince, až máslo povolí a půjde dobře našlehávat.
- Máslo vložíme do hlubší nádoby a přidáme k němu asi 100 ml oleje. Ručním šlehačem s metličkami šleháme máslo s olejem, asi 30-40 vteřin.
- Do misky dolejeme asi 50 ml oleje a opět šleháme. Při nejvyšší rychlosti po dobu necelé minuty.
- Pak znovu dolijeme 50 ml oleje a šleháme, až vznikne měkká pasta. Na lžíci nebo vařečce se udrží, ale po klepnutí o misku z lžíce (vařečky) spadne. Je-li třeba, vešleháme ještě trochu oleje, ale většinou těch 200 ml stačí.
- Hotový margarín uložíme do lednice v uzavřené krabičce.
Ivi zdravím a děkuji za tip, vyzkouším, protože včera jsem pekla váš chleba (už ani jiný nepeču 😊) a můj muž ho má rád s máslem a vždycky s ním svádí boj!
Tak to musím vyzkoušet, to mě vůbec nenapadlo, přitom tak dělám na jaře s medvědím česnekem. Manžel pořád vyžaduje margarín tak bude spokojen
Zdravím Ivy, tak tohle je vychytávka za milion. Miluji čerstvý, ještě teplý chlebík a přiznám se, že ho ráda s máslem i se sádlem. (Sádlo si také škvařím doma.) Jen jsem vždy zápasila s roztíratelností másla z ledničky. Díky Tvé radě to teď půjde úplně perfektně. 🌞👍