Majonézu (majolku), hustou, tučnou omáčku známe všichni. Bývá základem dresinků, pojidlem různých salátů, připravuje se z ní oblíbená omáčka tatarská.
Domácí majonézu dochutí jen ocet (citronová šťáva), sůl a cukr. Právě tím se hodně liší od majonéz kupovaných, které tak jednoduché složení nemají. Často bývají nastavovány, pak musí být přidávána zahušťovadla, barviva, plnidla a konzervanty.

Proto se vyplatí si majonézu udělat doma. Správně se do ní k oleji patří pouze žloutky, ale lze použít i celá vejce – takhle ji připravujeme u nás doma. Dělávala ji tak už moje maminka, stejně se připravuje u nás doma dodnes, jen postup se dá velice urychlit. Umixováno je opravdu během 10 vteřin.

Suroviny:

Majonéza:
1 čerstvé vejce
cca 200 ml oleje
1 lžička octa
1 lžička cukru
asi 1/4 rovné lžičky soli

Tatarská omáčka:
1 čerstvé vejce
cca 200 ml oleje
1 lžička octa
1 lžička cukru
asi 1/4 rovné lžičky soli
1 lžička hořčice
1 lžička worchestrové omáčky
půl malé cibule
menší kyselá okurka

Postup:

Do vyšší úzké nádoby (např. mixovací nádoby tyčového mixéru, vyšší odměrky na vodu, většího hrnku) vyklepneme vajíčko, vlijeme olej a přidáme sůl, ocet a cukr. Tyčový mixér vložíme do nádoby až na dno, zapneme a stále zapnutý ho obsahem nádoby velice pomalu táhneme směrem vzhůru. Když dojedeme nahoru, je hustá majonéza hotová.

Musí se táhnout opravdu pomalu, ale přibližně za 10 vteřin je hotovo. Majonézu v nádobě uzavřeme a ihned uložíme do lednice. Spotřebujeme během 2-3 dnů.

Tatarskou omáčku připravíme z také jednoduše. Všechny suroviny – kromě cibule a okurky – spolu nejprve umixujeme stejně, jako u majonézy. Pak vytáhneme mixér, do nádoby k majonéze vhodíme velice drobně krájenou cibuli a okurku, tatarskou omáčku promícháme, v nádobě uzavřeme a uložíme do lednice. Spotřebujeme během dvou dnů.

—————–

Přesnou gramáž potřebného oleje nelze napsat, protože ani použitá vejce nebývají stejně veliká.

Vejce a olej by měly mít stejnou teplotu, aby se majonéza (nebo tatarská omáčka) při mixování nesrazila. Berete-li vejce z ledničky, vyklepněte ho asi 30 minut před mixováním do nádoby, ve které budete majonézu připravovat. Rychleji se ohřeje na pokojovou teplotu.