Linecké cukroví slepované pikantní marmeládou, vanilkové rohlíčky a kakaové pracny, kterým se u nás doma vždy říkalo tlapky. To je základní trojice vánočního cukroví, která u nás doma nesmí na štědrovečerním stole nikdy chybět!
Vanilkové rohlíčky, kdo z vás je nezná? :) Je to ořechové blaho v puse, rozplynou se na jazyku a jen vanilková vůně po nich zůstane. Ořechy používám většinou lískové, ale pokud je nemám, nahradím je ořechy vlašskými, a jednou jsme rohlíčky pekli i s mletými mandlemi.
Suroviny na vanilkové rohlíčky
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 100 g jemně strouhaných ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 200-220 g másla
- jemně strouhaná citronová kůra
- 2 žloutky
Na obalení po upečení:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup
Hladkou mouku v míse smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a strouhanými oříšky. K této směsi přidáme na menší kousky nakrájené máslo, oba žloutky a strouhanou citronovou kůru.
Všechny suroviny spolu rychle zpracujeme do těsta. Je-li třeba necháme ho zabalené odležet v chladu lednice. Stejně, jako těsto na linecké cukroví, i těsto na rohlíčky můžete udělat den předem a pak až tvarovat.
Z těsta postupně vyvalujeme delší válečky, které nakrájíme na kousky a z nich vytvarujeme malé rohlíčky. Všechny je urovnáme na plech s pečicím papírem a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C, přibližně 7-10 minut. I zde můžete použít horkovzduch a péct 2-3 plechy najednou, při 160 °C. Po upečení ještě horké rohlíčky hned obalujeme v cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Drobečky z ošatky
- Máte-li možnost, dejte do těsta mleté oříšky lískové, rohlíčky jsou ještě lepší a chutnější než s ořechy vlašskými.
- I vanilkové rohlíčky je dobré upéct alespoň několik dnů před Vánocemi, aby se naležely a změkly.
- Už několik let mám svoji vychytávku na tvarování. Těsto proženu přes masový mlýnek s nástavcem na těsto a vzniklé „hady“ pokrájím na stejně dlouhé kousky. Ty pak jen zahnu do podkovy a uložím na plech. Nemusím nic válet, šoulat, rohlíčky jsou stejné.
Napsat komentář