Linecké cukroví slepované pikantní marmeládou, vanilkové rohlíčky a kakaové pracny, kterým se u nás doma vždy říkalo tlapky. To je základní trojice vánočního cukroví, která u nás doma nesmí na štědrovečerním stole nikdy chybět!Na všechny tři druhy jsem kdysi dávno od své maminky dostala její recepty, a i když sem tam vyzkoušíme recepty jiné, novější a s obměnami, vždy se k těm „našim“ ráda a s pokorou vracím.
Receptu na linecké cukroví se také u nás doma říkávalo „3-2-1“, to kvůli poměru mouky, másla a cukru.
Suroviny na linecké cukroví
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1-2 žloutky
- jemně strouhaná citronová kůra
- rybízová marmeláda na slepení
Postup
Hladkou mouku v míse promícháme s cukrem a strouhanou citronovou kůrou. K této směsi přidáme na menší kousky nakrájené máslo a žloutky.
Všechny suroviny rychle zpracujeme do těsta, které zabalíme do fólie (nebo vložíme do sáčku) a vložíme do lednice. Necháme ho tam asi hodinu odležet, ale může tam být i déle, do doby, než máme na pečení čas.
Připravíme si dostatek plechů na pečení a vyložíme je pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C, pokud budeme péct meší množství jen po jednom plechu. Je-li třeba péct více plechů najednou, zapněte troubu na 160 °C horkovzduch.
Těsto na velmi lehce pomoučeném vále vyválíme na plát o stejné síle a formičkami vykrajujeme různé tvary. Těsto můžeme vyvalovat i mezi dvěma kusy mikrotenu. Vykrájené tvary ukládáme na připravené plechy. Linecké pečeme přibližně 8 minut, do světlého odstínu, světle růžova. Takže čas je pouze orientační, každá trouba peče malinko jinak.
Upečené a ještě horké cukroví opatrně sundáváme z plechů a necháme vychladnout na rovné ploše. Po jeho úplném vychladnutí linecké slepujeme rybízovou nebo jinou kyselejší marmeládou.
Drobečky z ošatky
- Marmeláda se většinou používá rybízová, ta k lineckému cukroví patří. Můžete zkusit i jinou, třeba já dávám přednost meruňkové :) jiný zase višňové, vždy by to měla být ale marmeláda výrazné a pikantní chuti.
- Těsto může v lednici ležet i den, dva, než si uděláte čas na jeho zpracování. Nechte ho pak před rozvalováním trochu povolit.
- Slepené cukroví na tácu pocukrujte a uchovejte v chladnu.
- Linecké cukroví je potřeba upéct a slepit marmeládou vždy alespoň několik dnů před Vánocemi, aby se naleželo a změklo.
- Stejné těsto, jako je u tohoto pečiva, můžete použít i při přípravě oblíbených mřížkových koláčů.
Napsat komentář