Kombinace kávového krému a tenkých sněhových plátů je nepřekonatelná Kdo by neznal štafetky? Tenké pláty lehkého bílkového těsta promazané máslovým kávovým krémem, nakrájené na řezy a nakonec polomáčené v čokoládové polevě. Nejlepší jsou dobře uleželé, když se korpus a krém propojí, to se pak doslova rozplývají na jazyku. Kombinace bílkového ořechového korpusu a kávového krému je neodolatelná. A ta vůně je přímo božská.
Upečeme si štafetky
Milujeme štafetky. Tedy – celá rodina je mlsá ráda, ale u manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem. Proto jsem kdysi dávno po vyzkoušení tohoto receptu zajásala. Štafetky jsou od těch kupovaných k nerozeznání! A vedle mnohých koupených pak dokonce o hodně chutnější, protože v mnoha cukrárnách bohužel pozměnili výrobu a nám u nich přestalo chutnat.
Suroviny:
Korpus:
- 650 g bílků (odhadem – ze 16 vajec)
- 400 g pískového cukru (jemný krystal)
- 170 g mletých ořechů
- 170 g hladké mouky
- moučkový cukr
Kávový krém :
- 500 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 200 g teplé kávy (zrnkové – turka, ale bez sedliny)
Postup:
- Připravíme 2-3 plechy s pečicím papírem, včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
- Vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně vmícháme mouku a ořechy.
- Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na 3 plechy). Pak celou plochu těsta po povrchu přes čajový cedník posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme. Nenecháváme ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušilo.
- Opatrně odloupneme papír a pláty necháme vychladnout na rovné podložce.
- Než korpusy vychladnou, připravíme krém. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme a vešleháváme ještě teplou (ne horkou) kávu.
- Studené pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem. Naplněný moučník svrchu zakryjeme kusem pečicího papíru a trochu zatížíme, např. plechem z trouby. Pláty s krémem k sobě rovnoměrně přilnou.
- V chladu necháme moučník odležet a ztuhnout, pak ho nakrájíme na řezy – štafetky, kterým konce namočíme v čokoládě.
Drobečky z ošatky
- Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají se dobře upéct z poloviční dávky.
- Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.
- Bílky se dají dobře mrazit. Takže si všechny přebytky bílků mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.
- Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky. Každý rok ho vedle vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví řadíme k těm, které nesmí na vánočním stole chybět :)
Určitě vyzkouším. Děkuji za recept :)
Dobrý den, kolik toho prosim, aspoň pro predstavu, je z teto dávky? Moc díky. Eva
Dobrý den, Evo,
podle toho, jak velké je nařežete. My máme klasické obdélníčky, cca 22 kusů + krajové odkrojky.
Iva