Kombinace kávového krému a tenkých sněhových plátů je nepřekonatelná Kdo by neznal štafetky? Tenké pláty lehkého bílkového těsta promazané máslovým kávovým krémem, nakrájené na řezy a nakonec polomáčené v čokoládové polevě. Nejlepší jsou dobře uleželé, když se korpus a krém propojí, to se pak doslova rozplývají na jazyku. Kombinace bílkového ořechového korpusu a kávového krému je neodolatelná. A ta vůně je přímo božská.

Upečeme si štafetky

Milujeme štafetky. Tedy – celá rodina je mlsá ráda, ale u manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem. Proto jsem kdysi dávno po vyzkoušení tohoto receptu zajásala. Štafetky jsou od těch kupovaných k nerozeznání! A vedle mnohých koupených pak dokonce o hodně chutnější, protože v mnoha cukrárnách bohužel pozměnili výrobu a nám u nich přestalo chutnat.

Suroviny:

Korpus:

  • 650 g bílků (odhadem – ze 16 vajec)
  • 400 g pískového cukru (jemný krystal)
  • 170 g mletých ořechů
  • 170 g hladké mouky
  • moučkový cukr

Kávový krém :

  • 500 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g teplé kávy (zrnkové – turka, ale bez sedliny)

štafetky

Postup:

  1. Připravíme 2-3 plechy s pečicím papírem, včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
  2. Vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně vmícháme mouku a ořechy.
  3. Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na 3 plechy). Pak celou plochu těsta po povrchu přes čajový cedník posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme. Nenecháváme ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušilo.
  4. Opatrně odloupneme papír a pláty necháme vychladnout na rovné podložce.
  5. Než korpusy vychladnou, připravíme krém. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme a vešleháváme ještě teplou (ne horkou) kávu.
  6. Studené pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem. Naplněný moučník svrchu zakryjeme kusem pečicího papíru a trochu zatížíme, např. plechem z trouby. Pláty s krémem k sobě rovnoměrně přilnou.
  7. V chladu necháme moučník odležet a ztuhnout, pak ho nakrájíme na řezy – štafetky, kterým konce namočíme v čokoládě.

Drobečky z ošatky

  • Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají se dobře upéct z poloviční dávky.
  • Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.
  • Bílky se dají dobře mrazit. Takže si všechny přebytky bílků mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.
  • Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky. Každý rok ho vedle vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví řadíme k těm, které nesmí na vánočním stole chybět :)

štafetky