Domácí pekárna všestranný přístroj: upeče výtečný chleba, uhněte hedvábné těsto nebo připraví rýžovou kaši či marmeládu, velmi se hodí i na zapékání a pečení (třeba kousků kuřete nebo sekané). Sekaná z domácí pekárny je jemná a úžasně šťavnatá. Nestane se, že by se maso připálilo, vysušilo nebo přepeklo. Však sekanou vyzkoušejte – nabízím hned dva rodinné recepty.

Sekaná od Pepana

Recept jsem kdysi pradávno, ještě jako slečna, dostala od svého budoucího tchána Josefa. Možná proto, že měl starost, aby bylo o jeho syna dobře postaráno? Ne, to je myšleno samozřejmě v legraci. Ale recept se v naší mladičké domácnosti ujal a tuhle sekanou jsme pak pekli docela často Na chuť je velice jemná a vyvážená, upečená v pekárně i mimořádně šťavnatá Vegetu, kterou do ní používám, dávám domácí.

Sekaná z domácí pekárny – suroviny

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • 150 ml mléka
  • 1 drobně krájená cibule
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 2–3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce solamylu
  • 2 lžičky vegety bez glutamátu
  • sůl (pokud je třeba)

Postup

Všechny suroviny spolu velmi dobře promícháme a necháme asi hodinu (nebo i dvě) odležet v lednici. Pak směs urovnáme do formy pekárny (bez háků) a použijeme program Pečení. Sekané je v pekárně poměrně málo, a tak jí hodina pečení stačí.

sekaná

Sekaná s celerem

Šťavnatou sekanou jen umícháme v míse a urovnáme do formy pekárny, která ji opět upeče zcela bez dozoru. Maso příjemně voní použitým celerem. Upečenou sekanou pokrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Suroviny na sekanou s celerem

  • 500 g mleté vepřové plece
  • 100 g najemno nastrouhaného syrového celeru
  • 2 vejce
  • 100 g mléka
  • 100 g hladké mouky
  • pepř
  • sůl

Postup

Všechny suroviny dobře promícháme a necháme asi hodinu odležet v lednici. Pak směs urovnáme do formy pekárny (bez vložených háků) a použijeme program Pečení. Pokud použijeme masa větší množství, než je psáno v Surovinách, je nutné po ukončení hodinového programu Pečení zapnout tentýž program znovu, ještě na 15–30 minut, podle množství použitého masa.

Některé pekárny program Pečení nedovolí zapnout opakovaně, je nutné nechat je nejprve zchladnout. Na to je třeba myslet při plánování množství surovin a použít jich jen tolik, kolik pekárna za hodinu stačí propéct.