Úplnou náhodou jsem potkala a mohla koupit starou, útlou knížečku, příjemně čtivou, nabitou informacemi ze světa těch nejmenších organismů.
Pekařská mikrobiologie a biochemie, autora Ing. Vladimíra Pokorného, kterou v roce 1956 vydalo SNTL.
Mohla jsem si tak přečíst, jak pracují jednotlivé mikroorganismy, co se děje v těstě nebo kvasu (kvásku) a také to, jak z mouky a vody vzniká. Možná by něco z toho mohlo zajímat i Vás…?
♥
Ve vznikajícím kvasu (ano, i u vás doma, ve sklenici s čerstvě založeným kváskem :-) ) probíhá spontánní kvašení.
Ze spících spor ožívají v navlhčené mouce různé bakteie blízké divokým mléčným bakteriím a ve směsi vody a mouky vytváří kromě CO2, a alkoholu různé kyseliny (převážně mléčnou a octovou). Při určité kyselosti se v kvasící směsi mohou rozmnožit také divoké kvasinky.
Jakmile je vytvořeno více kyselin, jsou tyto původní bakterie vlastními produkty (hlavně kyselinou mléčnou) bržděny a na místo nich nastupují druhy mléčných bakterií, které jsou vůči kyselinám odolnější.
Tak je potlačena činnost nežádoucích mikroorganismů a ve vznikajícím kvasu převládají kyselinotvorné bakterie mléčného kvašení. Svou činností jsou později schopné potlačit množení nežádoucích mikroorganismů, opakovaně přicházejících do kvasu s přidávanou moukou (včetně mikroorganismů pocházejících ze vzduchu a vody).
V kyselém prostředí se začnou množit určité druhy kvasinek, pro něž je toto prostředí příznivé, a vzniká tak původní kvas.
•
Pokud pak ke směsi vody a mouky přidáme určité množství vitálního kvasu, nastává umělé kvašení.
Při dodržení určité kyselosti, teploty, hydratace a doby zrání se vyvíjejí ty druhy mikroorganismů, pro které byly vytvořeny optimální podmínky – to je principem třístupňového vedení žitných kvasů a výroby chleba.
.
.
Dobrý večer. prosím jak poznám, že kvásek je dobrý. mám ho už 14dní v lednici . a nic jsem s ním nedělala. tak nevím jestli do něho přidat mouku a vodu. nebo ne. Je nakyslí a má bublinky. Ale nevím jestli je nakyslý v pohodě nebo už je pokazený. díky
Dobrý den, nakyslá chuť kvásku je v pohodě. Ale 14 dnů bez krmení v lednici už v pohodě není – kvásek by měl být minimálně 2x týdně nakrmený. Vemte z něj 10 g, přidejte 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zamíchejte a nechte v teple vykvasit. Pak z toho odeberte opět 10 g, nakrmte 40 – 40, nechtě 12 hodin vykvasit atd. Alespoň 3-4 dny. Uviíte, jak kvásek reaguje, jestli kvasí ochotně, zvětšuje objem na dvoj i trojnásobek atd..
Dobrý den přežije prosím již nakrmeny kvásek mráz? Dala jsem ho v dobré víře do chladna ten den jsem péct nestíhala ale teď vaham primichat závěrečné ingredience a udělat bochník vykyne? Ono do rána hodně mrzlo tak nevím jestli zkusit znovu prikrmit nebo rovnou vyhodit? Děkuji za info
Dobrý den, mrzí mě, že neodpovídám včas, ale byla jsem 24 hodin bez modemu, bez internetu. Kvásek mráz přežije, dá se znovu rozkrmit, ale pokud Vám přemrznul rozkvas, už bych jím chleba nezadělávala.
Jak jste to vyřešila?
Dobrý večer Ivo.
Díky Vašim stránkám jsem konečně přišla na to, proč můj každý pokus o upečení kváskového chleba končí tím, že výtvor letí do koše. Nikde jinde jsem nenašla fotku a přesný popus, jak má vypadat opravdový kvásek. Ten můj byl vždy jako řídká kaše. Jako poslední jsem zkoušela koupený sušený. Měla jsem ho doma už hodně dlouho. To, že je rok prošlý, jsem nějak neřešila. Bohužel. Podle vašeho postupu jsem ho včera odebrala, přidala mouku a vodu v poměru 10-40-40. Dnes je krásný, bublinkuje a má nafouklý vršek. Mám ho dnes opět odebrat a nakrmit, nebo počkat až se sfoukne a bude mít popraskaný povrch?
Děkuji moc za odpověď.
Eva
Dobrý den, Evo, aby kvásek utáhl vykynutí celého chleba, je třeba, aby byl opravdu silný. Toho docílíte častým, pravidelným krmením. Aspoň 7 dnů bych ho krmila 2x denně tak, jak jste popsala.
10 kvásku, 40 vody, 40 moukcy, promíchat, v teple nechat vykvasit 12 hodin – dvojnásobně zvětší objem. Z něj odeberete opět 10 g a nakrmíte 40-40. Zbytek původního kvásku vyhodíte nebo přidáte pro ochucení do jakéhokoliv těsta s droždím.
Takže: 7 dnů krmit 2x denně vždy čerstvě odebraných 10 g kvásku (z toho posledního, naposledy vykvašeného) 40 g vody a 40 g mouky.
Budu ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo ;-)
Iva
Dobrý den. Děkuji moc za odpověď. Včera jsem odebrala, nakrmila. Reaguje dobře. Je plný bublinek a povrch je vypouklý. Původní jsem ještě nechala, ale teď ráno se mi zdálo, jako kdyby začal chytat na povrchu plíseň, tak už jsem ho vyhodila.
Dobrý večer Ivo. Kvásek krásně bublinkuje, je nadychany s vypoulenym povrchem. Stále se mi ale nezdá, že by zdvojnásobil svůj objem. Krmim ho teď čtvrtý den. Je to v pořádku?
Díky moc za odpověď.
Eva
Dobrý den, Evo, zkuste ho nakrmit místo 10-40-40 jen 10-30-30 – za jak dlouho zdvojnásobí objem?
Zatím jsem ho objem zdvojnásobit nenechala😊 Dnes už jsem podruhé krmila, tak zítra už uberu vody i mouky. Dám vědět, jak zítra vyskočí. Moc díky. E.
Dobrý den , Ivo.
Kvásek se mi zdá čím dál línější. Objem zdvojnásobí nejdříve za 12 hodin. To jsem zjistila náhodou, protože jsem jeden den nestihla nakrmit. Je pravda, že ho nemám u tepla, jen v běžné pokojové teplotě. Předminulý pátek jsem zkusila založit hned druhý kvásek, podle návodu s ovocnou šťávou. Řekla bych, že ten je o dost zdatnější. Nevím, jestli tomu původnímu mám dát ještě šanci, nebo ho už vyhodit.
Díky. E.
Dobrý den, když už mám ten kvásek silný 14 dní a chci si ho dát do lednice na uchování, tak ho mám pak zase vzít 10g a 40g vody a 40g mouky, zamíchat a dát hned do ledničky, nebo nechat na lince 12 hodin a pak dát do lednice? Děkuji za odpověď Kamila
Dobrý den, do lednice se ukládá kvásek nakrmený a vykvašený v teple.
Iva
Dobrý den , jak prosím využít odkládaný kvásek do lednice ? Je ho plná zavařovačka, bouřlivě se hlásí k životu, jen nevím jak s ním naložit, krmený nebyl, je odkládaný zhruba od 5 dne kváskování, kdy jsem začala krmit 2xdenně až do 15 dne , kdy jsem chléb upekla-nebo spíše budu péct/dnes.Džím se rad z knihy Ruce v mouce ,toto jsem tam nevyčetla.Nebo stačí takový kvásek 3-4dny krmit a pak už je zase použitelný a ve formě a utáhne celý chléb nebo jiné pečivo? A co se stane ,když bych takový kvas použila hned bez krmení ?
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, o odkládaném kvásku píši v tomto článku
https://www.pekarnomanie.cz/jak-vyuzit-prebytky-kvasku/
Do chleba bych ho opravdu nedávala.
Iva
Dobrý den,mohla bych poprosit a recept na žitny kvásek?Myslím kolik gramů dát vody,žitne celozrnné mouky a postup a jak se o něj starat?Mám od Vás knihu Kouzlo domácí pekárny a tam jsem to nenašla.Děkuju
Dobrý den, ne, tuhle knihu jsem žitným kváskem nechtěla „zatěžovat“, navíc ho popisuji v knihách předchozích. Recept na výrobu kvásku je tady
https://www.pekarnomanie.cz/zalozeni-kvasku/
A pak vám doporučuji přečíst si i tento článek
https://www.pekarnomanie.cz/podrobne-o-zitnem-kvasku/
Kdyby cokoliv, pište :-)
Iva
Dobrý den, podle vašeho postupu jsem zakladala kvásek nějaký 12 den jsem začala více krmit ale pak jela na chatu a tam začala dávat lžičku kvasku a k tomu lzici mouky a lžíci vody, nevím proč jsem snížila množství každopádně začal smrdět jak aceton a tak jsem našla návod, že mám odebrat 5g a dat 20g celozrnný a 20g vody a opakovat. Už pomalu přestal smrdět a krásně vyběhne na dvojnásobek. Moje otázka je jak teď krmit? Už bude mít skoro 3 tydny ale jak říkám pár dni jsem krmila míň. Další otázka nemáte někde napsáno jak s ním pak pracovat? Jak odebirat a jak množit na požadované množství dle receptu jak zachovat v lednici. Ideálně nějaký popis jak pro blbce 😁 děkuji moc
Dobrý den, Karolíno, na váš dotaz jsem bohužel přišla pozdě, omlouvám se. Jak to dopadlo – poradila jste si sama?
Iva