Žitný kvásek? Velmi často dostávám stále se opakující dotazy na téma žitného kvásku. Abych odpověděla na ty opakovaně kladené otázky, shrnula jsem vše do jednoho. Dočtete se:

  • jak kvásek založit
  • jak ho posílit
  • jak poté silný kvásek uchovávat a krmit
  • jak ošetřit kvásek při delším nepečení
  • co se zbytky kvásku
  • i to, proč se třeba založit kvásek nepovedlo

A stále jsem tu pro vás – pokud něčemu v článcích nebudete rozumět, napište mi. Snažím se odpovídat pravidelně, nezavrhuji ani telefonickou poradu, je to mnohdy rychlejší a přesnější :-)

Založení žitného kvásku

Věřte mi, že to opravdu není nic těžkého ani složitého, jak to některým začátečníkům připadá! Celý proces domácí výroby kvásku se dá shrnout do několika bodů.

Více a zcela podrobně se dočtete v TOMTO ČLÁNKU

Proč se kvásek nepovedlo založit?

Zkusili jste založit kvásek a nepovedlo se? Ano, přes všechnu snahu se občas přeci jen může stát, že směs namočené mouky neožila. Zkuste popřemýšlet, jestli za tím nemůže být některý z těchto NEJOBVYKLEJŠÍCH DŮVODŮ, ať se jim můžete příště vyhnout.

Krmení silného žitného kvásku

Ve sklenici buble silný, bujarý kvásek – co teď s ním, aby nezeslábl? Podrobný postup krmení (občerstvování) silného a ustáleného žitného kvásku je rozepsán ve ČLÁNKU

Posilování slabého kvásku

Kdy je nutné posílit váš kvásek? Třeba po delší nečinnosti (nepečení) z jakéhokoliv důvodu… Nebo když kvásek dobře reaguje, dobře vykvasí mouku v rozkvasu, ale celý chleba pak nezvládne tak, jak by měl. Jak tedy kvásek POSÍLIT?

Uchování kvásku při delším nepečení

Nebudete delší dobu péct? Je třeba se o kvásek postarat tak, aby tuhle přstávku přežil v co možná nejlepší kondici. Podrobnosti V ČLÁNKU

Jak využít přebytky kvásku

Jednou jsem také dostala dotaz – co je to vlastně přebytek kvásku? Je to jednoduché 🙂 jsou to jakékoliv zbytky kvásku po jeho založení, posilování nebo které neupotřebíte do těsta na pečivo. Jak je upotřebit, ať je nevyhazujete, se dočtete V ČLÁNKU

Žitný kvas nebo kvásek?

Jak tu „hmotu“ vlastně správně nazvat, kvas – nebo kvásek? V životě i v literatuře se setkáme s oběma názvy. Podrobněji si přečtete V ČLÁNKU

Tvarovaný světlý chleba