Rýžová kaše? Nevzpomínám si, jestli jsme ji jídali jako děti, to spíš se u nás vařila kaše krupičná a výjimečně ovesná. Své vlastní rodině jsem pak chystala jen jídla, na která měli chuť – a rýžová kaše k nim nikdy nepatřila. Naopak 🙂 Proto jsem ji brala jako něco ne moc dobrého až do doby, než jsem ji v rámci pokusničení s domácí pekárnou musela vyzkoušet připravit.

Zjistila jsem, že mi moc chutná teplá i vychlazená, s ovocem i bez, možná nejvíce jen s cukrem a skořicí. V pekárně je její příprava bezpracná. Jen navážím, odměřím suroviny a zapnu pekárnu a po hodině a kousek je hotovo. Jemná rýžová kaše bez práce, hlídání a připalování v hrnci.

Rýžová kaše z pekárny je opravdu luxusně připravená a udělá dobře každému bříšku, kterému ji nabídnete.

Rýžová kaše – suroviny

  • 1 litr mléka
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • větší špetka soli
  • cukr krystal podle chuti (3-4 lžíce, tj. 60-70 g)
  • 1-2 vanilkové cukry
  • 2 plátky másla
  • půl rovné lžičky skořice
rýžová kaše

Postup

Do formy pekárny s usazenými háky odvážíme rýži, zalijeme ji mlékem, přidáme cukry, máslo, sůl a skořici. Pro jistotu formu s mlékem a rýží překryjeme kusem alobalu. Konce alobalu ze všech stran dobře zahneme přes okraj formy pekárny a svrchu do něj uděláme nožem několik děr, aby mohla odcházet pára. Zabráníme tím vyprsknutí horkého obsahu z formy do vnitřního prostoru pekárny, čistit budeme opravdu jen formu s háky.

Naprogramujeme a pustíme program Džem (Marmeláda) – a máme hotovo 🙂

Po skončení programu necháme kaši cca 10 minut v pekárně dojít, pak ji rozdělíme do misek a dochutíme ovocem (čerstvým nebo kompotovaným), Grankem, javorovým sirupem či medem – prostě tím, co máme rádi.


Výhradně na rýžovou kaši si kupuji rýži kulatozrnnou. Při přípravě kaše se vyhněte použití dlouhozrnné rýže, která po tomhle vaření zůstane tvrdá a museli byste přidávat další minuty programu.

Přidejte komentář