Rýžová kaše? Nevzpomínám si, jestli jsme ji jídali jako děti, to spíš se u nás vařila kaše krupičná a výjimečně ovesná. Své vlastní rodině jsem pak chystala jen jídla, na která měli chuť – a rýžová kaše k nim nikdy nepatřila. Naopak :-) Proto jsem ji brala jako něco ne moc dobrého až do doby, než jsem ji v rámci pokusničení s domácí pekárnou musela vyzkoušet připravit.
Zjistila jsem, že mi moc chutná teplá i vychlazená, s ovocem i bez, možná nejvíce jen s cukrem a skořicí. V pekárně je její příprava bezpracná. Jen navážím, odměřím suroviny a zapnu pekárnu a po hodině a kousek je hotovo. Jemná rýžová kaše bez práce, hlídání a připalování v hrnci.
Rýžová kaše z pekárny je opravdu luxusně připravená a udělá dobře každému bříšku, kterému ji nabídnete.
Rýžová kaše – suroviny
- 1 litr mléka
- 200 g kulatozrnné rýže
- větší špetka soli
- cukr krystal podle chuti (3-4 lžíce, tj. 60-70 g)
- 1-2 vanilkové cukry
- 2 plátky másla
- půl rovné lžičky skořice
Postup
Do formy pekárny s usazenými háky odvážíme rýži, zalijeme ji mlékem, přidáme cukry, máslo, sůl a skořici. Pro jistotu formu s mlékem a rýží překryjeme kusem alobalu. Konce alobalu ze všech stran dobře zahneme přes okraj formy pekárny a svrchu do něj uděláme nožem několik děr, aby mohla odcházet pára. Zabráníme tím vyprsknutí horkého obsahu z formy do vnitřního prostoru pekárny, čistit budeme opravdu jen formu s háky.
Naprogramujeme a pustíme program Džem (Marmeláda) – a máme hotovo :-)
Po skončení programu necháme kaši cca 10 minut v pekárně dojít, pak ji rozdělíme do misek a dochutíme ovocem (čerstvým nebo kompotovaným), Grankem, javorovým sirupem či medem – prostě tím, co máme rádi.
Výhradně na rýžovou kaši si kupuji rýži kulatozrnnou. Při přípravě kaše se vyhněte použití dlouhozrnné rýže, která po tomhle vaření zůstane tvrdá a museli byste přidávat další minuty programu.
Dnes jsem zkusila rýžovou kaši a výsledek byl úplně jiný. Vznikla mi z toho hmota. Vůbec ne podobné rýžové kaši.Nevím co jsem udělala špatně.Háky mi to úplně rozdrtily.
Já ji dělala už aspoň 3x a vždy je výborná!
Dělala jsem dneska a naprosto úžasné! Po otevření jsem byla trochu zklamaná, protože byl výsledek hodně tekutý, ale stačilo promíchat a nechat další čtvrt hodinu stát a o něco málo zhoustla. Příště zkusím dát víc rýže (ale asi záleží značka od značky?) Bezpracné a dobré, moc díky za recept!
Dobrý den, jestli to záleží na značce rýže, nevím. Ale mám vyzkoušeno, že do druhého dne v lednici (jím ji sama, manželovi nechutná :-) ) kaše velice zhoustne.
Iva
Dělala jsem už 5x, upravila jsem množství mléka, dávám 900 ml. Po dovareni v pekarne, nechám trochu vystydnout, přidám 3 žloutky a sníh. Zapeču v retro remosce. Bozi mnamka. Díky moc za tip s pekarnou, nemusím míchat a hlídat, aby se kase nepripalila.
Ráda bych se zeptala, jestli by bylo možné přidat vejce (sníh) do kaše, případně přidat ovoce a zapéct v pekárně . Dát všechny suroviny najednou nebo do uvařené nákypu přidat a pak zapnout zapečení?
Děkuji.
Neumím si to představit. Ale jedině snad – do uvařené kaše vmíchat sníh a ovoce, a pak zapnout Pečení.