Rybičky ze slaného těsta oživí každý stůl – a přitom je tak snadné je vytvarovat i upéct! Plnit je nemusíte jen brynzou, výborné náplně jsou sýrové, šunkové nebo z dušeného kysaného zelí a anglické slaniny.
Rybičky suroviny
Těsto:
Náplň:
- 250-300 g vařených brambor
- 150 g brynzy (i více, podle chuti)
- sůl
- mletý černý pepř
- drobně krájený kopr
Brambory nastrouháme a vidličkou dobře smícháme s ostatními surovinami náplně.
Na dozdobení před pečením:
- vejce
- sezamová semínka
- černé olivy
Postup
- Těsto vypracujeme podle pokynů v receptu na základní slané těsto.
- Vykynuté těsto propracujeme a na minimálně pomoučeném stole tence rozválíme (na 2-3 mm). Okraje plátu ořízneme a odložíme zatím stranou.
- Čtverec těsta rozkrájíme na pásy a ty pokrájíme na čtverce o velikosti asi 10×10 cm (přibližně 12 kusů). Na každý čtverec uložíme část náplně, těsto přehneme do tvaru pirohu, náplň v těstě dobře uzavřeme a rybku dotvarujeme podle fotografií.
- A co s odkrájeným těstem? Můžeme jej propracovat, vyválet, pokrájet a připravit další rybičky, nebo z něj připravit k rybkám olivové tyčky (podle tohoto receptu).
- Všechny rybičky necháme na 2 plechách s pečícím papírem vykynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, tělíčko jim posypeme sezamem a místo očka položíme kousek černé olivy.
- Upečeme najednou, v dobře vyhřáté troubě dozlatova (horkovzduch, 180 °C / asi 15 minut).
Tip: Náplně nedávejte mnoho, rybky se pak hůře tvarují. Okraje pirožků je při uzavírání nutné velmi dobře smáčknout, aby náplň při kynutí a pečení nevytekla.
Napsat komentář