Maličké šišky z kynutého těsta peču většinou na Vánoce. Ve spojení s chvojím ve váze dodají domu ještě o trochu slavnostnějěí, zimní atmosféru. Připravíte je z uvedeného těsta, ale pokud máte nějaké svoje oblíbené, klidně upečte z něj. Jen je potřeba, aby bylo těsto pevnější a dalo se dobře tvarovat.

Na tyto šišky může být těsto sladké i slané, koláčové nebo rohlíkové. Vyzkoušejte, s tvarováním vám určitě rády pomohou vaše děti nebo vnoučata. Ať se šišky podaří!

Suroviny

  • 180-190 g vody
  • 1/2 vajíčka (stačí menší polovina, zbytek zůstane na pomašlování pečiva před pečením)
  • 470 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 80 g cukru
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • zbytek vejce na potření před pečením

šišky

Šišky – postup práce

V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto, který trvá asi 90 minut.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40 minut.

 

šišky

Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14-16 dílků, budoucích šišek. Z každého uděláme maličkou oválnou bulku, poté všechny necháme 8-10 minut odpočinout. Každou pak několikrát nařízneme ostrým nožem podle foto postupu výše, uložíme je vedle sebe kynout na 25-35 minut na plech s pečícím papírem. Vykynuté šištičky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 13-20 minut).