Proč zrovna „loudavé“? Protože zadělat ho nedá prakticky žádnou práci a hotové uložíme do lednice, kde pomalu kyne a čeká na použití – až 7 dnů. Je tedy ideální např. na větší akci nebo oslavu, kdy přijde vhod si část práce udělat předem. Je příjemně tvárné, výborné na obyčejné buchty, plněné rohlíky, ploché koláče na plechu a další.
Suroviny:
120 g mléka
150 g bílého jogurtu
60 g oleje
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
půl rovné lžičky soli
2-3 lžíce cukru
8-10 g čerstvého droždí
Postup:
V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice. Použít se dá už za několik hodin, ale lépe až druhý den. V lednici by těsto mělo vydržet 5-7 dnů. Kdykoliv během této doby můžeme z lednice vykynuté těsto vytáhnout, ihned propracovat a tvarovat. Pečivo na plechu necháme před pečením vykynout, poté ho potřeme vejcem nebo vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.
Těsto se dá udělat i na slano, jen je třeba upravit poměr cukru a soli. Cukru do těsta dáme pouze 1 kávovou lžičku, soli 2 rovné kávové lžičky. Ze slaného jogurtového těsta můžete usmažit langoše nebo upéct rohlíky, pletýnky, slaný plněný koláč aj.
Dobrý den, paní Ivo,
nevím, jestli se budu umět zeptat, tak jak to myslím :) Nerozumím tomu, jak je to s překynutím těsta. Říká se, že překyne i drožďové těsto. Párkrát mi překynul kváskový chleba v lednici, někteří nechávají kynout v lednici i několik dnů. A některá těsta (viz tento recept), těsta na pizzu nebo langoše apod. vydrží i týden. Nějak tomu v principu nemůžu přijít na kloub, jak to funguje.
Mějte se, přeju hezký den. D.
Dobrý den,
otázce rozumím. Odepsala jsem Vám už včera a netuším, kam a proč se odpověď ztratila…tak znovu :-)
Překyne drožďové i kváskové těsto, a myslím, že to s droždím je odolnější než kváskové. V chladu lednice se kynutí velice zbrzdí, ale i tam pomalounku pokračuje. Tomu je nutné přizpůsobit množství kvásku a droždí, kterým těsto kypříme, dát ho co nejméně – samozřejmě v závislosti na tom, jak dlouho těsto chcete v lednici nechat. Pokud jen přes noc, množství snížíte. Pokud déle (den, několik dnů), použijete ho co nejméně. Kváskové těsto uděláte bez rozkvasu, jen s kouskem přidaného kvásku do těsta – těsto naočkujete :-)
Stačí takové vysvětlení?
Iva
Děkuju vám moc, opatrujte se. D.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak pracovat s těstem po vyndání z ledničky. Nechat „ohřát“ a potom zpracovávat dál? Nebo ihned zpracovat a nechat nakynout hotový výrobek připravený na pečení?
Děkuji za odpověď
Martina
Dobrý den, Martino, těsto byste měla z lednice vytáhnout už nakynuté, takže – propracovat, rozdělit, vytvarovat, nechat na plechu nakynout a upéct :-)
Ať se daří!
Iva
Děkuji za odpověď, hned dneska vyzkouším :-)
A díky Ivo za skvělé recepty!!!
Martina
Nechávám v lednici přes noc kynout v podstatě každé „běžné“ těsto na slané i sladké pečivo, i to nejobyčejnější bez mléka a bez jogurtu. Zadělám ho robotem v míse, přes mísu přetáhnu mikroténový pytlík a šoupnu ji do lednice. Do druhého dne nakyne asi tak z poloviny, než by nakynulo v teple, je skvěle homogenní a krásně rovnoměrně provlhlé. Zpracovávám ho hned, jak ho vyndám z lednice – svinu rohlíky, vytvaruji chlebíček, narazím kaiserky nebo vytvaruji nějaké sladké pečivo a nechám ho na plechu vykynout. S tím studeným těstem se skvěle pracuje, je tuhé, nelepí, dobře se krájí a tvaruje. Pak to chce jen počítat s delším časem na vykynutí na plechu, protože jak je těsto studené z lednice, tak se nějaký čas nic neděje, než získá teplotu okolí. Moc se mi to osvědčuje.
Zdravim, diky za skvele stranky, uz pecu jen z vasich receptu. Vse naprosto dokonale.
Jen mam dotaz k tomu loudavemu testu, muzu pouzit zakysanou smetanu misto bileho jogurtu?
Dobrý den, děkuji za pochvalu :-) Kysanou smetanu místo jogurtu jsem nezkoušela, tak s jistotou neporadím. Jen mě napadá, že je smetana nesrovnatelně tučnější než jogurt…
dobrý den, paní Ivo, chtěla bych se zeptat, zda je možné opravdu nechat v lednici kynout každé těsto? I se žloutky a máslem? Jen se sníží množství droždí? Stalo se mi totiž, že pak nešlo plnit koláče náplní, těsto nedrželo u sebe, nešlo zamotat. Neplněné pečivo bylo v pohodě.Tak bych chtěla jen zjistit, jestli to bylo těstem nebo rukama :)
Dobrý den, Hanko,
ano, i těsto s máslem a žloutky to jde. Je nutné dát pozor na použité množství droždí – pokud jde těsto do lednice, kyne sice v chladu, ale zas má na to dlouhou dobu. A jestliže použijete normální dávku droždí, těsto překyne a pak se hodně špatně tvaruje.
Iva
Dobrý den. Lze droždí nahradit kvaskem? Tedy predfermentovat kvasek s mlékem?
Děkuji
Dobrý den, přiznám se, že nevím. Nikdy jsem s mlékem nerozkvašovala a netuším, jestli se v kyselém prostředí nějak nezdrcne.
Dobrý den Ivo,
chtěla jsem se zeptat na kolik stupňů se těsto má péct a zhruba jak dlouho? Z těsta jsem dělala jen z jeho slané verze placky v kontaktním grilu.
Děkuji za odpověď a recept na placky.
Dobrý den, teplotu i délku pečení zvolíte podle toho, co z těsta vytvarujete – rohlíky a bulky 200-220°C/cca 12-17 minut podle velikosti, bagety stejná teplota a cca 22-25 minut, veky ještě déle.
Stačí Vám to takto? Blíž poradit neumím, pokud nevím, co budete péct.
Iva
Moc děkuji paní Ivo, jste poklad. Takto mi to stačí :-). Přeji krásný den. Eva
Dobrý večer paní Ivo, mám možná hloupý dotaz…na loudavé těsto se použije mléko vlahé nebo studené , myslím pokojové teploty, ne přímo z lednice. Zkusila jsem dát do lednice těsto zadělané klasicky (kvásek z vlahého těsta) a kynulo poměrně rychle. několikrát jsem jej musela „srazit“.
Děkuji moc za vysvětlení.
Jana Marková
Dobrý den, nene, mléko dáte studené a všechny suroviny jen dobře promísíte a hned uložíte do lednice – v tom je kouzlo tohoto těsta :-) Kyne pomalu a dlouho.
Iva
Děkuji za vysvětlení a pustím se do pruhovaných rohlíčků,vypadají nádherně.
Přeji hlavně zdravé dny!
Jana Marková
Dobrý den, večer jsem zadělala na pizzu a druhý den jsme ji měly k obědu, jen jsem se rozhodla až večer a byla nucena použít zakysanou smetanu.
Skvělej recept, díky, Lída
Dobrý den, jsem ráda, se se Vám recept tak hodil :-)
Iva
Dobrý den, Ivo.
Dnes jsem dělala loudavé těsto, konkrétně pruhované rohlíčky.
Jedním slovem jsou FAMÓZNÍ 👍👍👍.
S těstem se úžasně pracuje, udělala jsem menší, z dávky jich bylo 17, plnila jsem je tvarohovou náplní a po upečení potřela rozpuštěným máslem s rumem. Jestli vydrží nějaké k snídani, bude to zázrak 😂.
Dobrý den, mám dotaz, jestli do loudavého těsta můžu použít místo mléka syrovátku.
Dobrý den, daly by se ze slané verze dělat preclíky?
Dobrý den, Terezo, stoprocentně :-)
Iva
Dobrý den paní Ivo , chci se optat teď jsem těsto zadelala a kolegyni se zdá tužší, má tak být než nakyne v té lednici? A daji se udělat i honozvy buchty z tohoto těsta?
Dobrý večer, pokud se vám těsto zdá tužší, vmíchejte do něj lžíci vody ;-) Ale mělo by být dobré i tak.
Iva
Muze z tohoto testa udelat ovocne knedliky?
dekuji Marcela
Dobrý večer – Můžu dát do těsta jen hladkou mouku? Jsem zvyklá péct z hladké mouky, Děkuji
Dobrý den, určitě můžete!
Dobrý den. Mohu těsto udělat v pekárně? Když ano, kdy je mám vytáhnout?
Dobrý den, ano. Na celý program Těsto.
Iva