Slané tyčky s černými olivami vypadají mezi dalšími dobrotami na stole nápaditě, jsou jednoduché, rychlé, moc dobré. Můžete je upéct ze slaného těsta jako samostatné pohoštění, ale nejvíce vyniknou ve spojení s plněnými rybičkami. To vypadají snad ještě lákavěji. Jsou snadno vytvarované i upečené, na talíři vedle rybiček s náplní vypadají tyhle olivové tyčky jako nějaké vodní rostlinky.
Suroviny na tyčky s olivami
- slané těsto (stačí polovina množství)
- černé nebo zelené olivy
- vejce na potření
Dřevěné špejle na tvarování
Postup
Obvyklým způsobem si připravíme těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto lehce propracujeme a na stole rozválíme na nevelký obdélník o síle asi 5 mm. Rádlem těsto pokrájíme na centimetrové proužky.
Olivy navlečeme na špejle, necháme mezi nimi mezery pro těsto. Pásek těsta uchytíme na špejli pod nejnižší olivou, namotáme ho (navineme) mezi olivami – na druhém konci špejle, za poslední olivou, těsto také přimáčkneme ke špejli.
Takto připravené tyčky dáme kynout na dva plechy s pečícím papírem, po 15 minutách těsto potřeme rozšlehaným vejcem a oba plechy najednou vložíme péct do vyhřáté trouby (horkovzduch, 190 °C / asi 10 minut – dozlatova).
Tip: Zkuste těsto na olivové tyčky ochutit vmícháním koření nebo sekaných čerstvých bylinek.
Napsat komentář