Slané tyčky s černými olivami vypadají mezi dalšími dobrotami na stole nápaditě, jsou jednoduché, rychlé, moc dobré. Můžete je upéct ze slaného těsta jako samostatné pohoštění, ale nejvíce vyniknou ve spojení s plněnými rybičkami. To vypadají snad ještě lákavěji. Jsou snadno vytvarované i upečené, na talíři vedle rybiček s náplní vypadají tyhle olivové tyčky jako nějaké vodní rostlinky.

Suroviny na tyčky s olivami

  • slané těsto (stačí polovina množství)
  • černé nebo zelené olivy
  • vejce na potření

Dřevěné špejle na tvarování

tyčky s olivami

Postup

Obvyklým způsobem si připravíme těsto a necháme ho vykynout.

Vykynuté těsto lehce propracujeme a na stole rozválíme na nevelký obdélník o síle asi 5 mm. Rádlem těsto pokrájíme na centimetrové proužky.

Olivy navlečeme na špejle, necháme mezi nimi mezery pro těsto. Pásek těsta uchytíme na špejli pod nejnižší olivou, namotáme ho (navineme) mezi olivami – na druhém konci špejle, za poslední olivou, těsto také přimáčkneme ke špejli.

Takto připravené tyčky dáme kynout na dva plechy s pečícím papírem, po 15 minutách těsto potřeme rozšlehaným vejcem a oba plechy najednou vložíme péct do vyhřáté trouby (horkovzduch, 190 °C / asi 10 minut – dozlatova).

Tip: Zkuste těsto na olivové tyčky ochutit vmícháním koření nebo sekaných čerstvých bylinek.