Slané tyčky s černými olivami vypadají mezi dalšími dobrotami na stole nápaditě, jsou jednoduché, rychlé, moc dobré. Můžete je upéct ze slaného těsta jako samostatné pohoštění, ale nejvíce vyniknou ve spojení s plněnými rybičkami. To vypadají snad ještě lákavěji. Jsou snadno vytvarované i upečené, na talíři vedle rybiček s náplní vypadají tyhle olivové tyčky jako nějaké vodní rostlinky.
Suroviny na tyčky s olivami
- slané těsto (stačí polovina množství)
- černé nebo zelené olivy
- vejce na potření
Dřevěné špejle na tvarování
Postup
Obvyklým způsobem si připravíme těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto lehce propracujeme a na stole rozválíme na nevelký obdélník o síle asi 5 mm. Rádlem těsto pokrájíme na centimetrové proužky.
Olivy navlečeme na špejle, necháme mezi nimi mezery pro těsto. Pásek těsta uchytíme na špejli pod nejnižší olivou, namotáme ho (navineme) mezi olivami – na druhém konci špejle, za poslední olivou, těsto také přimáčkneme ke špejli.
Takto připravené tyčky dáme kynout na dva plechy s pečícím papírem, po 15 minutách těsto potřeme rozšlehaným vejcem a oba plechy najednou vložíme péct do vyhřáté trouby (horkovzduch, 190 °C / asi 10 minut – dozlatova).
Tip: Zkuste těsto na olivové tyčky ochutit vmícháním koření nebo sekaných čerstvých bylinek.
Dobrý den, Prosím vás, po upečení se ty špejle vytáhnou ven? Nerozpadá se to pak? Nebo se tyčky okupují že špejlí? Děkuji moc
Zdravím Vás, Jiří, ano, po upečení jdou špejle vytáhnout. Upečenou tyčku chytnete do dlaně a pomalým, lehce kroutícím pohybem vytáhnete špejli. Rozhodně je lepší dělat tyhle tyčky kratší, ne na celou délku špejle. Máte věší jistotu, že se tyčka nezlomí :-)
At se Vám povedou!
Iva