Věnec je upečený ze stejného těsta, jako máslová vánočka. Jen jinak tvarovaný, doplněný náplní ze sušených brusinek, které lehce polechtají jazyk svou kyselou chutí – doplňují sladkou, máslem vonící střídu.
Vydrží dlouho vláčný a moc nám chutná, proto peču po dvou kusech. Ten, komu stačí věnec jediný, musí použít polovinu psaných surovin.
Suroviny:
na omládek:
150 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky
– vše necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout.
Dále:
130 ml (g) vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce
(rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření věnce před pečením)
Na nádivku:
trochu másla
vanilkový cukr
sušené brusinky
Postup:
K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.
Rozdělíme ho na dva díly = dva věnce.
Každý kus těsta rozválíme, potřeme máslem, posypeme vanilkovým cukrem a sušenými brusinkami.
Zavineme do rolády…
….nakrájíme na řezy…
…a ty naskládáme do vymazané dortové nebo remoskové formy.
Necháme vykynout, potřeme zbytkem vejce, posypeme mandlemi a upečeme (vkládám do trouby vyhřáté na 200°C, ihned zmírním na 170-180°C a asi 30 min peču.)
Dobrý den, v postupu „necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto“ znamená, že mám použít program Těsto a nebo nechám akorát zbytek surovin přimíchat a pak vypnu a nechám v pečce kynout jen tak? Předem děkuji za objasnění, Lída
Ano, vsypat zbytek surovin a nechat jen umíchat. Pak vypnout a v zavřené pekárně nechat vykynout. Pokud by kynulo těsto v chladu. můžete mu pekárnou 1-2 minuty přitopit programem Pečení – ne déle ;-)
Díky moc za odpověď, jak jsem nevěděla, tak jsem to nakonec nechala proběhnout na program Těsto a výsledek je i tak úžasný, manželovi ten věnec opravdu strašně moc chutnal a to je hodně náročný strávník. Takže moc děkuji za skvělý recept!
Ještě bych měla dva dotazy – je v tom nějaký zásadní rozdíl, když to kyne jen tak a nebo na program Těsto? A jak píšete u Máslové vánočky, že se má nechat dobře vykynout, to znamená tak hodinu? Já právě dnes dělala z půl těsta věnec a z půlky vánočku a oboje jsem nechala pro jistotu kynout hodinu a půl. Tak jestli to ničemu nevadí, když se to nechává kynout takhle dlouho.
Předem děkuji za odpověď a ještě jednou moc díky za Vaše skvělé stránky s úžasnými recepty. Od té doby, co jsem zkusila pečení s omládkem, tak už nám to snad ani jinak nechutná :-)
Hezký večer, Lída
Tohle máslové těsto by mělo kynout minimálně 1-1,5 hodiny, aby dobře prokynulo. I hotový výrobek před pečením musí nakynout, klidně také hodinu (i déle). Kdfyby kynul ve velikém teple a dlouho, může překynout – na chuti se to nějak výrazně nepozná, ale tvar bude plošší, nižší.
Jsem moc ráda, že se Vám pečení daří – s omládkem mám tytéž výborné zkušenosti jako vy. A stejně tak mnoho mých kamarádek už bez něj nepeče vůbec :-)
Ať Vám to i nadále tak pěkně peče! :-)
Iva
Děkuji za odpověď. Už se moc těším, až vyzkouším další Vaše skvělé recepty :-)
Akorát mám občas obavy, zda se mi to vejde do pekárny, tohle těsto z dvojnásobného množství už mi ke konci klepalo na víko, no jo, to je holt riziko, když má člověk jenom malou pekárnu :-)
Prosím, když skládáte díly brusinkového věnce do formy, promazáváte je? Děkuji.
Nepromazávám. Jde jen o to, že takhle poskládaný koláč (věnec) pak upečený vypadá jinak, než běžné pečivo. :-)
Dík za skvělý recept.pekaru nemám, tak jsem to všechno hodila do multi stroje Ovatio od Moulinexu, přesně podle receptu, jen bez sladěnky, a vyšlo to báječně. Těsto krásně vykynulo, upečený věnec k sežrání. Vydržel sotva jeden den. Dneska ho jdu dělat znova 😊. Ještě jednou díky👍
Jsem ráda, že u Vás tak zabodoval! :-)
Iva
Zdravím Vás Ivy, věnec vypadá nádherně, hned zítra musím zkusit v remosce. Mám hliníkovou i teflonovou. Poraďte v jaké mi to vyjde lépe, co myslíte. Teflonovou asi vymazávat nemusím, že, a když bych pekla v hliníku, dala bych pečící papír. Správně? díky moc
Dobré ráno, Marto,
na pečivo bych doporučila spíš tu hliníkovou remosku, s pečícím papírem nebo ji dobře vymažte máslem. A nachystejte si kus alobalu na zakrytí, velké sladké pečivo (věnec, mazanec atd.) se v remosce rády připalují ;-)
Iva
Dobrý den,
Moc děkuji za recept, bezkonkurenční!!!!❤️ Nejlepší kynuté těsto, se kterým se naprosto báječně pracuje! Dnes z nej chci zkusit skoricové šneky,ale asi jen z poloviční dávky, musí se tedy udělat i jen poloviční dávka omladku?totiz to by mi pekárna asi už neumichala ☺️ Na omladek už tedy zadelavam ☺️
Moc děkuji, hlavně za tento recept,který je tak báječný, ze jsem si včera objednala knihu Ruce v mouce a doufám, ze tam je tedy i tento, i když už ho znám téměř nazpaměť ☺️
Hezky den, Katka
Dobrý den, Katko,
jsem moc ráda, že jste s receptem tak moc spokojená :-) šneky z něj můžete udělat, půjde to. a na poloviční dávku těsta je potřeba i poloviční omládek – míchám to ručně nebo robotem.
Doufám, že se Vám kniha bude moc líbit! ♥
Iva
Mohu poprosit do jak velké formy dáváte? Mě se věnec úplně zapekl. Vypadá krásně, ale střed se spojil. Děkuji kacks6
Dobrý den, Kačko, věnec je pečený v menší remoskové formě nebo by se taky dal péct v rozpínací dortové formě, průměr cca 24 cm.
Iva
Mohu se zeptal lze místo sladěnky použít třeba čekankový sirup?
Dobrý den, spíš bych použila včelí med, který má přece jen nějaké potřebné enzymy.
Iva
Moc děkuji za recept. Poprvé jsem vyzkoušela péct s omládkem a šlo to úžasně. Určitě se pokusím zařadit ho do dalších receptů. A zároveň děkuji i za všechny úžasné rady a báječné kuchařky. Máme je doma a dali jsme si je v rodině i jako dárky. Díky kuchařce Upečeno s láskou jsem se přestala bát péče o kvásek a chleba si peču pravidelně. Přeji Vám Ivo mnoho dalších spokojených čtenářů, jako jsem já. :-)
Milá Terezo, od srdce Vám děkuji za krásný komentář, velice si ho vážím :-)
Iva
Milá Ivo, moc vám děkuji za všechny vaše úžasné recepty a srdečně vás zdravím.
Mám všechny vaše knihy a věřte mi, že mi mnohokrát zachránili situaci a stres co zase upéct. Máme malý rodinný penzion a vše si peču sama. Od rohlíků, po chleba až samozřejmě k dezertům. Využívám všechno možné jak to jen jde od vás. Pekárna je na denním pořádku, míchá těsta.
Teď potřebuji radu k tomuto receptu, tedy těstu. Mohla bych toto těsto dát na noc do lednice, tedy asi bez omládku že? A mohu snížit i kvasnice? A ráno vytvořit věnce a nechat znova kynout před pečením. Děkuji za radu.
Přeji vám pevné zdraví a mnoho krásných chvil u pečení. Jitka
Zdravím Vás, Jitko :-)
jsem šťastná, že se Vám u mě líbí a moc děkuji za Vaše milá slova :-)
Co se týká tohoto receptu, já bych přeci jen omládek udělala, ale max s 24 g droždí. Vykyne normálně, ale hned po uhnětení těsta ho dejte do lednice. Do rána by mělo vykynout.
Dejte mi prosím vědět, jak se zadařilo!
Iva