Koláčky z Vacenovic jsem ochutnala před mnoha lety ve….Vacenovicích, jak jinak :) Tam je dělali maličké a tím i vyšší, vypoukle kulaťoučké. Už tehdy mi úžasně chutnaly, a tak jsem poprosila o recept na ně. Recept mi téměř vzápětí přišel mailem, ale na jeho vyzkoušení u nás doma přišla řada až teď.
Vyzkoušeli jsme, koláčky udělali větší – jak je vidět na fotografiích – a musím potvrdit, že čerstvé jsou zas ještě o kousek lepší. Prostě – nejedla jsem nikdy chutnější, vymazlenější koláče a moc ráda zdravím a mávám do Vacenovic!
Suroviny:
Těsto na koláčky
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- 200 ml oleje
- 30 g změklého másla
- 100 g cukru krystal
- větší špetka soli
- 30-35 g čerstvého droždí
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu z kostky (v alobalu)
- 50 g změklého másla
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- 100-150 g moučkového cukru
- strouhaná citronová kůra
- možno přidat rozinky
(Původní náplň z receptu, která byla na nás hodně sladká: 750 g tvarohu z kostky, 65 g másla, 250 g cukru, 1 vejce, 1,5 vanilkového cukru, půl pudinkového prášku, citronová kůra, možno přidat i rozinky)
Drobenka
- 60 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- jemně nastrouhaná citronová kůra
- polohrubá mouka dle potřeby (cca 120 – 160 g)
(Původní rozpis na drobenku z receptu: 125 g másla, 1 žloutek, 2-3 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, citronová kůra, polohrubá mouka dle potřeby)
Postup
Koláče jsme pekli podle mnou uvedeného rozpisu. Zároveň jsem pod něj vypsala i rozpis surovin z původního receptu, kdyby jej chtěl třeba někdo vyzkoušet. Tvarohu do náplně používáme méně (proto jsem ho méně napsala i do svého rozpisu), vždy nám zbyde. Drobenka zbývá občas také, ale u ní se dají zbytky dobře zamrazit na jiný, další koláč.
Připravíme náplň: Ještě večer odbalíme tvaroh, vložíme ho do sítka (můžeme lehce zatížit) a takto uložíme na misku tak, aby se nedotýkal dna. V lednici necháme vykapat přes noc. Vykapaný tvaroh pak dobře spojíme s ostatními připravenými surovinami.
Těsto:
Pomocí domácí pekárny:
Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak suché) odvážíme do formy pekárny, navolíme program Těsto (na přípravu a kynutí těsta) a necháme pekárnu vyrobit a vykynout hladké těsto.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažném mléku rozpmícháme lžíci cukru a všechno droždí a necháme 20 minut vzejít. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a velmi dobře ho uhněteme. V míse ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobku.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na kousky veliké podle toho, jak velké mají být hotové koláčky. Našich, klasicky velikých (viz foto) bylo 28 kousků. Každý kousek v prstech roztáhneme, naplníme tvarohovou náplní a okraje těsta pořádně spojíme. Koláčky pokládáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a pak je dlaní lehce zploštíme.
Po vytvarování všech koláčů a jejich vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C horkovzduch. Pečeme do zčervenání koláčů, velmi přibližně 15-20 minut. Hotové koláče necháme vychladnout na mřížce.
MEGA Super / jak říkají moje vnoučátka/
To musím zkusit,to musí být dobré mňam
Diky, budu to péct D.
Jsou naprosto úžasné, děkuji paní Ivo❤️
Koláče jsou senzační.Radost měla celá rodina
Paní Ivo, děkujeme za zveřejnění a pochvalu receptu naší babičky z Vacenovic (pro nás stařenky) Hedviky Novákové, rozené Ingrové, která zemřela v roce 2015. Byla sestřenicí Dany Zátopkové. Celý život výborně vařila a pekla nejen tyto výtečné koláčky, ale všemožné krajové speciality. Byla jednou z žen, díky kterým jsou vacenovské koláčky tak proslavené. Scházely se v místní společné pekárně a neobešla se bez nich žádná svatba či jiná slavnost. Recept si stařenka nenechávala pro sebe, ale ochotně jej šířila dál. Sama se jím řídila jen orientačně, vše měla v oku, těsto hnětla do pozdního věku jen rukama a cítila, čeho „hrstečku“ nebo „kapku“ přidat, aby byl výsledek vždy fantastický. Poznala okamžitě rozdíl v mouce, máslu i droždí. Pamatuje na ni i říkanka „stařenka Nováčka daly mně koláčka“. Ještě jednou Vás zdravím a přeji Vám hodně zdraví a dalších pekařských úspěchů.
Zdravím Vás :-) a moc děkuji za krásný vzkaz! Jako bych jeho prostřednictvím Vašu stařenku mohla na chvíli také potkat…děkuju!
Já si tento recept vyprosila u Víti Vaculkové, u které jsem koláčky poprvé ochutnala. Měla je, samozřejmě, maličké. Jen u nás jsme zvyklí na trochu větší koláče, proto mají tuto velikost.
Mějte se krásně!
Iva
Výborné těsto, krásně se s ním pracuje. Je vláčné. Pro nás náplň méně sladká, příště si trochu více osladíme. Dělala jsem verzi s tvarohem a podle příspěvku zde s tvarohem a lžičkou povidel. Vynikající.
Paní Ivo, tyto koláčky jsou naprosto luxusní. Ačkoli tučnost těsta mne trochu vyděsila, zřejmě právě ona dělá koláče jemné a neskutečně vláčné. Příště možná přidám k tvarohu i lžičku povidel na oživení.
Zdravím. Já se přiznám, že mě tučnost nevyděsila. Vyděsil mě spíš poměr mouky a tekutiny. Dal jsem do pekárny a potvrdilo se. Takže všude přidat. Takhle dělám třenou buchtu. Nemohu si pomoci, ale nějak to nesedí 😂😂😂
Také zdravím :-) a rovnou se přiznám, že nevím, co odpovědět. Recept je mnohokrát prozkoušený a vidíte, že i my ho pekli – výsledek je na fotce.
Iva
Výborný.😍
Výborné koláče. S těstem se krásně pracovalo.
Tak jsem je na dnešní nedělní opoledne také upekla a jsou vynikající, těsto jako peříčko a výborně se s ním pracuje, od Ivušky jsou všechny dobroty opravdu dobré,, díky Ivko
Dobrý den,
já se také přidávám do zástupu pochval. Koláče jsem pekla o víkendu a zvolila také větší
velikost. Sklidila jsem úspěch a určitě jsem nepekla naposledy.
Děkuji za Vaše recepty
Jana
Dobrý den Ivo,
koláče jsou naprosto luxusní, určitě nepeču naposled !
Děkuji za recept, vaše stránky jsou super :-)
Dobrý den Ivo, dnes jsem pekla koláče, udělala jsem s tvarohem , nahoru povidla a drobenku. Koláče Jsou boží Jakob všechny Vaše reception. Ukládám.
Naprosto luxusní záležitost Ivi..pod drobenku jsem dala ještě malou lžičku povidel, udělala jsem jich 40 a téměř se vsákly.. vydržely jen jeden den 😋😋
Děkuji, Pavli, no…u nás dopadly také tak :-)
Šlo by těsto na koláčky z Vacenovic nechat kynout v lednici před noc, prosím?
I když jsem nezkoušela, myslím, že ano. Nevím, jestli všechen tuk v těstě chladem neztuhne tak, že těsto bude hůř tvarovatelné…