Koláčky z Vacenovic jsem ochutnala před mnoha lety ve….Vacenovicích, jak jinak :) Tam je dělali maličké a tím i vyšší, vypoukle kulaťoučké. Už tehdy mi úžasně chutnaly, a tak jsem poprosila o recept na ně. Recept mi téměř vzápětí přišel mailem, ale na jeho vyzkoušení u nás doma přišla řada až teď.

Vyzkoušeli jsme, koláčky udělali větší – jak je vidět na fotografiích – a musím potvrdit, že čerstvé jsou zas ještě o kousek lepší. Prostě – nejedla jsem nikdy chutnější, vymazlenější koláče a moc ráda zdravím a mávám do Vacenovic!

Suroviny:

Těsto na koláčky

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 200 ml oleje
  • 30 g změklého másla
  • 100 g cukru krystal
  • větší špetka soli
  • 30-35 g čerstvého droždí

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu z kostky (v alobalu)
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku
  • 100-150 g moučkového cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • možno přidat rozinky

(Původní náplň z receptu, která byla na nás hodně sladká: 750 g tvarohu z kostky, 65 g másla, 250 g cukru, 1 vejce, 1,5 vanilkového cukru, půl pudinkového prášku, citronová kůra, možno přidat i rozinky)

Drobenka

  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • jemně nastrouhaná citronová kůra
  • polohrubá mouka dle potřeby (cca 120 – 160 g)

(Původní rozpis na drobenku z receptu: 125 g másla, 1 žloutek, 2-3 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, citronová kůra, polohrubá mouka dle potřeby)

Postup

Koláče jsme pekli podle mnou uvedeného rozpisu. Zároveň jsem pod něj vypsala i rozpis surovin z původního receptu, kdyby jej chtěl třeba někdo vyzkoušet. Tvarohu do náplně používáme méně (proto jsem ho méně napsala i do svého rozpisu), vždy nám zbyde. Drobenka zbývá občas také, ale u ní se dají zbytky dobře zamrazit na jiný, další koláč.

Připravíme náplň: Ještě večer odbalíme tvaroh, vložíme ho do sítka (můžeme lehce zatížit) a takto uložíme na misku tak, aby se nedotýkal dna. V lednici necháme vykapat přes noc. Vykapaný tvaroh pak dobře spojíme s ostatními připravenými surovinami.

Těsto:

Pomocí domácí pekárny:
Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak suché) odvážíme do formy pekárny, navolíme program Těsto (na přípravu a kynutí těsta) a necháme pekárnu vyrobit a vykynout hladké těsto.

Ručně nebo robotem:
Ve vlažném mléku rozpmícháme lžíci cukru a všechno droždí a necháme 20 minut vzejít. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a velmi dobře ho uhněteme. V míse ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobku.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na kousky veliké podle toho, jak velké mají být hotové koláčky. Našich, klasicky velikých (viz foto) bylo 28 kousků. Každý kousek v prstech roztáhneme, naplníme tvarohovou náplní a okraje těsta pořádně spojíme. Koláčky pokládáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a pak je dlaní lehce zploštíme.

Po vytvarování všech koláčů a jejich vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C horkovzduch. Pečeme do zčervenání koláčů, velmi přibližně 15-20 minut. Hotové koláče necháme vychladnout na mřížce.