Koláčky z Vacenovic jsem ochutnala před mnoha lety ve….Vacenovicích, jak jinak :) Tam je dělali maličké a tím i vyšší, vypoukle kulaťoučké. Už tehdy mi úžasně chutnaly, a tak jsem poprosila o recept na ně. Recept mi téměř vzápětí přišel mailem, ale na jeho vyzkoušení u nás doma přišla řada až teď.
Vyzkoušeli jsme, koláčky udělali větší – jak je vidět na fotografiích – a musím potvrdit, že čerstvé jsou zas ještě o kousek lepší. Prostě – nejedla jsem nikdy chutnější, vymazlenější koláče a moc ráda zdravím a mávám do Vacenovic!
Suroviny:
Těsto na koláčky
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- 200 ml oleje
- 30 g změklého másla
- 100 g cukru krystal
- větší špetka soli
- 30-35 g čerstvého droždí
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu z kostky (v alobalu)
- 50 g změklého másla
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- 100-150 g moučkového cukru
- strouhaná citronová kůra
- možno přidat rozinky
(Původní náplň z receptu, která byla na nás hodně sladká: 750 g tvarohu z kostky, 65 g másla, 250 g cukru, 1 vejce, 1,5 vanilkového cukru, půl pudinkového prášku, citronová kůra, možno přidat i rozinky)
Drobenka
- 60 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- jemně nastrouhaná citronová kůra
- polohrubá mouka dle potřeby (cca 120 – 160 g)
(Původní rozpis na drobenku z receptu: 125 g másla, 1 žloutek, 2-3 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, citronová kůra, polohrubá mouka dle potřeby)
Postup
Koláče jsme pekli podle mnou uvedeného rozpisu. Zároveň jsem pod něj vypsala i rozpis surovin z původního receptu, kdyby jej chtěl třeba někdo vyzkoušet. Tvarohu do náplně používáme méně (proto jsem ho méně napsala i do svého rozpisu), vždy nám zbyde. Drobenka zbývá občas také, ale u ní se dají zbytky dobře zamrazit na jiný, další koláč.
Připravíme náplň: Ještě večer odbalíme tvaroh, vložíme ho do sítka (můžeme lehce zatížit) a takto uložíme na misku tak, aby se nedotýkal dna. V lednici necháme vykapat přes noc. Vykapaný tvaroh pak dobře spojíme s ostatními připravenými surovinami.
Těsto:
Pomocí domácí pekárny:
Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak suché) odvážíme do formy pekárny, navolíme program Těsto (na přípravu a kynutí těsta) a necháme pekárnu vyrobit a vykynout hladké těsto.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažném mléku rozpmícháme lžíci cukru a všechno droždí a necháme 20 minut vzejít. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a velmi dobře ho uhněteme. V míse ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobku.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na kousky veliké podle toho, jak velké mají být hotové koláčky. Našich, klasicky velikých (viz foto) bylo 28 kousků. Každý kousek v prstech roztáhneme, naplníme tvarohovou náplní a okraje těsta pořádně spojíme. Koláčky pokládáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a pak je dlaní lehce zploštíme.
Po vytvarování všech koláčů a jejich vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C horkovzduch. Pečeme do zčervenání koláčů, velmi přibližně 15-20 minut. Hotové koláče necháme vychladnout na mřížce.
MEGA Super / jak říkají moje vnoučátka/
To musím zkusit,to musí být dobré mňam
Diky, budu to péct D.
Jsou naprosto úžasné, děkuji paní Ivo❤️
Koláče jsou senzační.Radost měla celá rodina
Paní Ivo, děkujeme za zveřejnění a pochvalu receptu naší babičky z Vacenovic (pro nás stařenky) Hedviky Novákové, rozené Ingrové, která zemřela v roce 2015. Byla sestřenicí Dany Zátopkové. Celý život výborně vařila a pekla nejen tyto výtečné koláčky, ale všemožné krajové speciality. Byla jednou z žen, díky kterým jsou vacenovské koláčky tak proslavené. Scházely se v místní společné pekárně a neobešla se bez nich žádná svatba či jiná slavnost. Recept si stařenka nenechávala pro sebe, ale ochotně jej šířila dál. Sama se jím řídila jen orientačně, vše měla v oku, těsto hnětla do pozdního věku jen rukama a cítila, čeho „hrstečku“ nebo „kapku“ přidat, aby byl výsledek vždy fantastický. Poznala okamžitě rozdíl v mouce, máslu i droždí. Pamatuje na ni i říkanka „stařenka Nováčka daly mně koláčka“. Ještě jednou Vás zdravím a přeji Vám hodně zdraví a dalších pekařských úspěchů.
Zdravím Vás :-) a moc děkuji za krásný vzkaz! Jako bych jeho prostřednictvím Vašu stařenku mohla na chvíli také potkat…děkuju!
Já si tento recept vyprosila u Víti Vaculkové, u které jsem koláčky poprvé ochutnala. Měla je, samozřejmě, maličké. Jen u nás jsme zvyklí na trochu větší koláče, proto mají tuto velikost.
Mějte se krásně!
Iva
Paní Ivo, tyto koláčky jsou naprosto luxusní. Ačkoli tučnost těsta mne trochu vyděsila, zřejmě právě ona dělá koláče jemné a neskutečně vláčné. Příště možná přidám k tvarohu i lžičku povidel na oživení.
Zdravím. Já se přiznám, že mě tučnost nevyděsila. Vyděsil mě spíš poměr mouky a tekutiny. Dal jsem do pekárny a potvrdilo se. Takže všude přidat. Takhle dělám třenou buchtu. Nemohu si pomoci, ale nějak to nesedí 😂😂😂
Také zdravím :-) a rovnou se přiznám, že nevím, co odpovědět. Recept je mnohokrát prozkoušený a vidíte, že i my ho pekli – výsledek je na fotce.
Iva