Máme velice rádi ovocný koláč pečený na plechu, před podáváním nakrájený na úhledné čtverečky – takové nám kdysi dávno doma pekly naše maminka nebo babička. Řezy koláče s tvarohovo-pudinkovou náplní, ovocem a drobenkou jsou nejen krásné na pohled, ale zároveň i chuťově vyvážené.
V náplni ovocného koláče je cítit tvaroh i pudink, drobné ovoce v něm je příjemnou, chuťově pikantní tečkou. Korunou těchto řezů je máslem a vanilkou vonící, dozlatova upečená žmolenka.
Suroviny
Těsto:
- 170 g vody
- 100 g majonézy
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 530-550 g hladké mouky
- 18 g čerstvého droždí
- špetka soli
Náplň:
- 400 g mléka
- 40-60 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g měkkého tvarohu kostky
- navíc drobné ovoce na posypání
Drobenka:
- 170 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g tuku (pevné máslo nebo i sádlo)
- strouhaná citronová kůra
Ovocný koláč – postup
Pomocí domácí pekárny:
Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bude hodně měkké, a pokud neradi podobná těsta vytahujete z formy pekárny, přerušte program hned po uhnětení hlaďounkého těsta, vyškrábněte ho do moukou lehce vysypané mísy a nechte vykynout v ní.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí se lžičkou cukru a lžící mouky a necháme asi 15 minut pracovat. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto. V míse ho zakryjeme a necháme asi 45-60 minut kynout.
Zatím připravíme náplň a drobenku:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj metličkou tvaroh (nebo ho do náplně vmixujeme ponorným mixérem) a náplň necháme vychladnout. Na drobenku smícháme špičkami prstů všechny suroviny dohromady, až se začnou drobit a žmolkovatět.
Vykynuté těsto
roztáhneme na celý plech stěrkou nebo rukama, namočenýma ve vodě. Těsto potáhneme tvarohovo-pudinkovou náplní a posypeme drobným ovocem. Celý koláč korunujeme drobenkovým posypem a necháme ho před pečením kratší dobu (cca 20 minut) vykynout. Pečeme ho ve vyhřáté troubě (170-180 °C / cca 25-30 minut – jen do lehkého zhnědnutí okrajů koláče, střed s náplní zůstane vlhký). Podáváme vychladlý, krájený na řezy.
Pokud chcete místo tvarohu z kostky použít měkčí, řidší tvaroh vaničkový, udělejte pudink jen ze 350 g mléka. Nebo můžete hotovou pudinkovo-tvarohovou směs zahustit ještě 1-2 lžícemi pudinku bez vaření (Creme Olé) navíc.
Nejsem velká pekařka (já raději bůček), tak se prám můžu použít rebarboru?
Moc děkuji Eliška
Dobrý den, Eliško, určitě ano :-) Oloupanou, nakrájenou na kousky a spařenou horkou vodou.
Iva
Zajímavý recept.
Pekla jsem, ovoce jsem dala černý rybíz…z mrazáku -červený by byl lepší, ale dala jsem,co jsem měla…a koláč je fakt vynikající 🤗👍
Zajímalo by mě na jak velký plech je toto množství? Děkuji.
Dobrý den, na klasicky velký plech.
Iva
Dobrý den, paní Ivo, tak to je zase velká dobrota! Díky za recept, jen jsem trochu experimentovala – neměla jsem klasickou majonézu, dala jsem veganskou, tak jsem přidala ještě jedno vejce (byly tam celkem 3ks), přidala ještě trochu oleje a posypala spoustou červeného rybízu. Dala jsem na plech s pečícím papírem, ale příště bych radši vymazala tukem, protože těsto mi papír smršťovalo, jak jsem je natahovala na plech. Těsto jsem zpracovala v pekárně na program Těsto. A další experiment – měla jsem málo klasické hladké mouky – cca jen 250 g, tak jsem do 530 g doplnila špaldovkou jemně mletou. Koláč krásně při pečení naběhl a chuťově velká mňamka. Děkuji😊
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli plech má být vymazaný a vysypaný nebo se těsto má dát raději na pečící papír.
Moc děkuji za radu.
Dobrý den, Zuzko,
měl by stačit je vymazaný sádlem, ale já všechno peču na pečicím papíře.
Iva
Dobrý den, koláč se podařil, dělala jsem z 500 gr mouky na velký plech, chuťově výborné, jen zbytečně moc těsta. Příště uberu mouky na 300 gr.