Sladký ořechový chlebíček či mazanec je nadýchaný, úžasně voňavý, s tmavší střídou – to díky množství ořechů. Na řezu vás pak překvapí většími nebo menšími očky překrojených ořechových jader. Chutná i samotný, nebo lehce namazaný máslem :)

Ořechový chlebíček je připravený v domácí pekárně, která je na tyhle dobroty úžasná. Vy jen navážíte suroviny, vyberete program a přístroj zapnete. V klidu si můžete jít číst nebo pracovat na něčem jiném…až vás úchvatná vůně vanilky, citronové kůry a rumu upozorní, že bude hotovo.

Tento recept najdete i v mé obsáhlé knize Kouzlo domácí pekárny (Albatrosmedia, 2022).

Suroviny

  • 250-270 g vody
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 80 g změklého sádla
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaná citronová kůra (bio citron)
  • špetka soli
  • 100 g nahrubo sekaných ořechů
  • 500 g hladké mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

ořechový mazanec

Postup

  1. Všechny suroviny kromě ořechů – ty přidáme po zvukovém signálu pekárny dáme do formy (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku)
  2. Navolíme a použijeme program Sladký – určený na kynutý moučník.
  3. Před třetím kynutím můžeme z těsta namočenou rukou vytáhnout háky.
  4. Upečený moučník z formy vyklepneme, vyndáme z něj háky (pokud se tak nestalo již dříve) a necháme jej vychladnout na mřížce.

Drobečky z ošatky:

  • ořechy můžete použít jakékoliv, co máte doma. Občas peču s oříšky burskými, které se dají koupit v přírodní úpravě – vyloupané a nesolené.
  • že nemáte domácí pekárnu? I tak můžete ořechový chlebíček upéct! Těsto zaděláte a vyrobíte klasicky, jak jste zvyklí. Po kratším vykynutí ho propracujete, urovnáte do sádlem vymazané bábovkové formy. Necháte takto vykynout a pak upečete kynutou ořechovou bábovku :)