Sladký ořechový chlebíček či mazanec je nadýchaný, úžasně voňavý, s tmavší střídou – to díky množství ořechů. Na řezu vás pak překvapí většími nebo menšími očky překrojených ořechových jader. Chutná i samotný, nebo lehce namazaný máslem :)
Ořechový chlebíček je připravený v domácí pekárně, která je na tyhle dobroty úžasná. Vy jen navážíte suroviny, vyberete program a přístroj zapnete. V klidu si můžete jít číst nebo pracovat na něčem jiném…až vás úchvatná vůně vanilky, citronové kůry a rumu upozorní, že bude hotovo.
Tento recept najdete i v mé obsáhlé knize Kouzlo domácí pekárny (Albatrosmedia, 2022).
Suroviny
- 250-270 g vody
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 80 g změklého sádla
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- strouhaná citronová kůra (bio citron)
- špetka soli
- 100 g nahrubo sekaných ořechů
- 500 g hladké mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
Postup
- Všechny suroviny kromě ořechů – ty přidáme po zvukovém signálu pekárny – dáme do formy (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku)
- Navolíme a použijeme program Sladký – určený na kynutý moučník.
- Před třetím kynutím můžeme z těsta namočenou rukou vytáhnout háky.
- Upečený moučník z formy vyklepneme, vyndáme z něj háky (pokud se tak nestalo již dříve) a necháme jej vychladnout na mřížce.
Drobečky z ošatky:
- ořechy můžete použít jakékoliv, co máte doma. Občas peču s oříšky burskými, které se dají koupit v přírodní úpravě – vyloupané a nesolené.
- že nemáte domácí pekárnu? I tak můžete ořechový chlebíček upéct! Těsto zaděláte a vyrobíte klasicky, jak jste zvyklí. Po kratším vykynutí ho propracujete, urovnáte do sádlem vymazané bábovkové formy. Necháte takto vykynout a pak upečete kynutou ořechovou bábovku :)
Pani Ivo,
Dekuju za senzacni stranky!
Mate zkusenosti s pecenim z mouky Emmer ( Triticum dicoccum tedy psenice dvouzrnka ). Kam byste ji doporucila?
Dekuji moc,
Olga
Dobrý den, Olgo, s touto moukou jsem bohužel nepekla, tak Vám neporadím. Mrzí mě to.
Iva
Omlouvam se za vlozeni dotazu, ktere nepatrilo pod uvedeny recept.
Dobrý den, když dám polovinu mouky špaldové celozrnné, nebude těsto moc hutné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nemyslím, že bude moc hutné. Je třeba si ale pohlídat i vodu, popř. jí trochu přidat.