Závin pečený v pekárně je plný ořechů a čokolády. S těstem nám pomůže pekárna; uhněte ho a nechá vykynout. My už ho jen rozválíme, naplníme bohatou náplní, svineme a vrátíme zpět do pekárny dokynout. Pak už zapneme Pečení a za necelou hodinu se už bude bytem linout dráždivě čokoládová vůně.

Také tento recept je součástí bohaté knihy Kouzlo domácí pekárny (CPress 2022)

Suroviny na závin s ořechy a čokoládou

Těsto:

  • 250 g mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g změklého sádla
  • 1 žloutek
  • 13 g čerstvého droždí

Náplň:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g hořké čokolády
  • 70 g rozinek
  • 50 g másla
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce rumu

Závin s ořechy a čokoládou

Postup

Do formy pekárny vložíme suroviny na těsto (v pořadí tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Než bude hotový, připravíme náplň: V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme máslo, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce „rozvonět“. Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme mírně vlažnou.

Vykynuté těsto rozválíme do obdelníkového tvaru, rozetřeme na něj náplň a svineme do závinu. Můžeme svinout klasicky z jedné strany, ale závin bude pevnější, pokud budeme plát svinovat z obou stran ku středu.

Svinutý závin vložíme do formy pekárny a v zavřené necháme závin nakynout, asi 20-30 minut. Navolíme program Pečení, délku 60 minut a závin upečeme. Hotový závin z pekárny opatrně vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.