Závin pečený v pekárně je plný ořechů a čokolády. S těstem nám pomůže pekárna; uhněte ho a nechá vykynout. My už ho jen rozválíme, naplníme bohatou náplní, svineme a vrátíme zpět do pekárny dokynout. Pak už zapneme Pečení a za necelou hodinu se už bude bytem linout dráždivě čokoládová vůně.
Také tento recept je součástí bohaté knihy Kouzlo domácí pekárny (CPress 2022)
Suroviny na závin s ořechy a čokoládou
Těsto:
- 250 g mléka
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- špetka soli
- 100 g změklého sádla
- 1 žloutek
- 13 g čerstvého droždí
Náplň:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g hořké čokolády
- 70 g rozinek
- 50 g másla
- 40 g cukru
- 2 lžíce rumu
Postup
Do formy pekárny vložíme suroviny na těsto (v pořadí tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Než bude hotový, připravíme náplň: V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme máslo, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce „rozvonět“. Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme mírně vlažnou.
Vykynuté těsto rozválíme do obdelníkového tvaru, rozetřeme na něj náplň a svineme do závinu. Můžeme svinout klasicky z jedné strany, ale závin bude pevnější, pokud budeme plát svinovat z obou stran ku středu.
Svinutý závin vložíme do formy pekárny a v zavřené necháme závin nakynout, asi 20-30 minut. Navolíme program Pečení, délku 60 minut a závin upečeme. Hotový závin z pekárny opatrně vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
Dobrý večer, prosím bez pekárny byste pekla ve formě na chlebíček? Nebo jako štrůdl? Děkuji. E.